Η έκθεση η οποία ήρθε στη δημοσιότητα την Κυριακή, εκτιμά πως ο αριθμός των ελεφάντων που έχουν απομείνει πλέον σε ολόκληρη την Αφρική είναι περίπου 415.000 ενώ πιθανολογείται πως γύρω στους 135.000 ακόμη βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν εξερευνηθεί συστηματικά.

Από τους επιστήμονες της οργάνωσης οι αριθμοί αυτοί δείχνουν εξαιρετικά ανησυχητικοί με τους αυστηρούς σχετικούς νόμους των αφρικανικών χωρών να μην καταφέρνουν να αποθαρρύνουν τους λαθροθήρες που, στην πράξη, σχεδόν ανενόχλητοι εξακολουθούν να διακινούν στην παγκόσμια μαύρη αγορά το ελεφαντόδοντο.

Στη μάστιγα ωστόσο της λαθροθηρίας έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη μείωση του φυσικού ενδιαιτήματος των συγκεκριμένων ζώων, με αποτέλεσμα την τραγική μείωση του πληθυσμού τους. 

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις απώλειες των πληθυσμών ελεφάντων,  η Τανζανία, το Κογκό, το Καμερούν, το Τσαντ και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία ενώ στη Νότιο Αφρική όπου εξακολουθεί να βρίσκει καταφύγιο ποσοστό μεγαλύτερο του 70% του είδους, κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχουν θανατωθεί περίπου 30.000 ελέφαντες.