«Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργασιών και σε μέρος της λύσης», τόνισε ο Α. Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που πραγματοποιεί ο επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για την παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016».

Έκανε λόγο για «πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης», τονίζοντας πως «κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι όσοι θέλουν να την αλλάξουν, αλλά οι λαϊκιστές της δεξιάς και η ακροδεξιά που θέλουν να τη διαλύσουν», ενώ μίλησε για «δουλειά από κοινού των προοδευτικών δυνάμεων» προκειμένου να αλλάξει η Ευρώπη, καθώς «ανδεν αλλάξει θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι απαραίτητες οι συμμαχίες ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. «Οφείλουμε να δράσουμε τώρα κι αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς όσο δίκιο κι αν έχει, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, κανείς δεν μπορεί μόνος του, χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη».

Τέλος, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο «να δοθεί επιτέλους μια διέξοδος» στην οικονομική κρίση που οδηγεί σε αδιέξοδο. «Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ίσως το τελευταίο εμπόδιο για να δοθεί η αίσθηση της διεξόδου συνολικά στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό -και σημειολογικά ως ένδειξη ότι ξεπερνάμε μια 7ετη κρίση-, ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται. Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές».