Η τελική τύχη που θα έχει πάντως το μέτρο είναι εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς η Άνω Βουλή έχει εμφανιστεί αποφασιστικά πιο αρνητική στο μέτρο, με το επιχείρημα συν τοις άλλοις πως η κάλυψη γυναικών για θρησκευτικούς λόγους είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένη στην Ελβετία.

Μέχρι στιγμής, απαγόρευση μπούρκας και χιτζάμπ ισχύει μόνο σε επίπεδο καντονίων (και συγκεκριμένα, μόνο στο καντόνι Τιτσίνο).

Το μέτρο για απαγόρευση σε όλη την Ελβετία, το οποίο πέρασε στην Κάτω Βουλή, θα πάει στην Άνω Βουλή, η αρμόδια επιτροπή της οποίας όμως είχε εκφραστεί προ μηνός αρνητικά με δέκα ψήφους έναντι δύο. Οι πιθανότητες δηλαδή να περάσει κοινοβουλευτικά το μέτρο μοιάζουν, στην παρούσα φάση, ελάχιστες.

Συλλογή υπογραφών

Ωστόσο, καθώς πρόκειται για την Ελβετία, η νομοθέτηση δεν τελειώνει εκεί: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή υπογραφών ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα η απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους, από την πρωτοβουλία «Ναι στην απαγόρευση της κάλυψης».

Η πρωτοβουλία έχει χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 να συλλέξει τις απαραίτητες υπογραφές (100.000) και αν τελικά φτάσει η πρόταση στην κάλπη, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να υπερψηφιστεί -πρόσφατη δημοσκόπηση της Schweiz am Sonntag εμφανίζει το 60% των Ελβετών υπέρ του μέτρου.