«Ποτέ δεν ζήτησα την υποστήριξη της καγκελαρίου. Ούτε άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο» είπε στη γερμανική ταμπλόιντ ο John Cryan διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες  που οδήγησαν σε ξεπούλημα της μετοχής της τράπεζας.

Υποστήριξε ότι δεν επιδίωξε την βοήθεια του Βερολίνου για να γίνει ευνοϊκός διακανονισμός στο πρόστιμο των 14 δισ. ευρώ που ζητά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού ένα τέτοιο αίτημα «είναι αδιανόητο». Δεν μπορώ να καταλάβω, είπε ο Cryan «πώς θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί κάτι τέτοιο». 

Το περιοδικό Focus είχε γράψει το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Cryan το καλοκαίρι και του διαμήνυσε ότι δεν πρέπει να περιμένει βοήθεια από το Βερολίνο στην διαμάχη της τράπεζας με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατρακύλα μετοχών

Μετά την δημοσίευση της πληροφορίας, οι μετοχές της DB κατρακύλησαν  σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ, αναγκάζοντας την τράπεζα να βγει να διαψεύσει τα πάντα.

Ωστόσο η μακρά λίστα των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η DB (το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων είναι μόνο ένα από αυτά που καλείται να πληρώσει) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι θα πρέπει να βρει νέο κεφάλαιο για να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς που έρχονται.

Πράγματι η απαίτηση των Αμερικανών «μας έχει προκαλέσει ανησυχία» παραδέχθηκε ο Cryan  στην Bild, «παρότι ήταν σαφές από την αρχή ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να πληρώσουμε ένα τέτοιο ποσό».

Συμβιβασμός και κούρεμα θέσεων εργασίας

Ευελπιστεί είπε «το υπουργείο Δικαιοσύνης να μεταχειριστεί την γερμανική τράπεζα με τα ίδια μέτρα και σταθμά που αντιμετωπίζει τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ήδη καταλήξει σε συμβιβασμό με τις αρχές».

Η αναδιάρθρωση της Deutsche Bank εξελίσσεται καλά είπε  και η τράπεζα «θα πετύχει τον στόχο» των 9.000 περικοπών θέσεων εργασίας.


Στο Όμιλο Phoenix η Abbey Life

Η συμφωνία για την πώληση της ασφαλιστικής στον Όμιλο Phoenix θα αποφέρει στην Deutsche Bank 1,09 δισ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει κατά τι το κεφάλαιο της.

Προς το παρόν όμως βοήθησε να ενισχυθεί η μετοχή της στα χρηματιστήρια κατά 3,2%.

Η DB ανακοίνωσε ότι η παραχώρηση θα βελτιώσει τα λεγόμενα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης (Tier I Capital) κατά δέκα μονάδες βάσης, δηλαδή πάνω από το ελάχιστο που απαιτείται σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες.

Όπως τόνισε ο John Cryan είναι «ευχαριστημένος» για την συμφωνία, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να «κτιστεί μια πιο απλή και καλύτερη Deutsche Bank».