Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και να κάμψει τις γερμανικές κυρίως πιέσεις για αναβολή των αποφάσεων στο ζήτημα του χρέους.

Η σύνοδος θεωρείται κρίσιμη, ενόψει των ραντεβού στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πριν το Eurogroup κλείνουν οι εκκρεμότητες

Από πλευράς Κομισιόν, αναμένονται οι θέσεις της για την  έκθεση συμμόρφωσης σχετικά με την πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμήνυσε την Τετάρτη από το Λουξεμβούργο ότι υπάρχουν τρεις εκκρεμότητες, για τις οποίες δεσμεύτηκε να κλείσουν πριν το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Η ελληνική πλευρά θα κληθεί επίσης να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε την Τρίτη η Βουλή.

Τέλος, η πλευρά των θεσμών φέρεται να εξετάζει ακόμα και τμηματική καταβολή της δόσης, αν δεν υπάρξει πλήρης υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Δόση και χρέος

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ESM, χθες Τετάρτη στη συνάντηση με τον Ευ. Τσσακαλώτο, ο Κλ. Ρέγκλινγκ επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών ότι η Κομισιόν θα αποτιμήσει αν η ελληνική κυβέρνηση  έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Μόνο αν έχουν ολοκληρωθεί όλα μπορεί να αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της 2ης υποδόσης από τον ESM, έγινε σαφές.

Όσο για τον Β. Σόιμπλε, μιλώντας επίσης την Τετάρτη στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της γερμανικής ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, έκρινε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, και ως εκ τούτου η όποια συζήτηση για το χρέος είναι κατά τη γνώμη του πρώιμη.