Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, η ενίσχυση των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2% το 2017 και στο 1,4% και κατά 0,1% το 2018 στο 1,6%, οφείλεται στο ότι έχει αποκλειστεί πλέον το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια, καθώς και στο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο είχαν αρχικά προβλεφτεί.


Ανηφορικός ο δρόμος για τις δόσεις

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πιο αναλυτικά, η Citi υπογραμμίζει πως οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχουν ξαναρχίσει, ωστόσο ο δρόμος προς τις επόμενες εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων παραμένει ανηφορικός.

Η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί αν και πολύ διστακτικά, και οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν από τις γερμανικές εκλογές, που διεξάγονται το φθινόπωρο του 2017, προσθέτει.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το Grexit μεσα στην επόμενη τριετία έχει αφαιρεθεί από το βασικό σενάριο, καθώς εκτιμά το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει τόσο στην Αθήνα όσο και μεταξύ των πιστωτών.

Ύφεση στο 0,3% φέτος

Έτσι, εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα κυμανθεί στο 0,3%, ενώ το 2017 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, το 2018 θα αγγίξει το 0,9%, ενώ για το 2019 και το 2020 θα διαμορφωθεί στο 1,4% και το 1,5%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά πως από το 0,2% φέτος, τα επόμενα χρόνια θα κυμανθεί από το 0,8% έως το 1,2%.


Η έξοδος στις αγορές θα αργήσει

Όπως προειδοποιεί ωστόσο η Citi και παρά τις βελτιωμένες εκτιμήσεις της, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, και ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει μία αρκετά μακρινή υπόθεση. 

Παράλληλα, εξακολουθεί να εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα αργήσει πολύ.