Στο πλαίσιο της καμπάνιας της Εταιρείας «boobs school», οι Σουηδοί δημοσίευσαν ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων στο οποίο εμφανίζονταν γυναικεία στήθη σε στρογγυλό σχήμα, δίνοντας συμβουλές στις γυναίκες για το πως να ελέγξουν ύποπτους όγκους. Ωστόσο, το Facebook θεώρησε το περιεχόμενο προσκρούει στους όρους χρήσης του και το κατέβασε.

Όπως έκανε γνωστό η Cancerfonden, η Εταιρεία επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης χωρίς αποτέλεσμα, ενώ τονίζεται πως πρόκειται να ασκήσουν έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

«Θεωρούμε αδιανόητο και παράξενο το πώς μπορεί κανείς να αντιληφθεί ιατρικές πληροφορίες ως προσβλητικές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια επικοινωνίας της Σουηδικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Lena Biornstad.

«Πρόκειται για πληροφορίες που σώζουν ζωές, το οποίο είναι σημαντικό για μας», είπε. «Αυτό μας εμποδίζουν να το κάνουμε».

Ανοιχτή επιστολή με τετράγωνα στήθη!

Μετά τον ντόρο που ξέσπασε από την απόφαση της απαγόρευσης του βίντεο, και αφού το δίκτυο απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος, η Σουηδική Αντικαρκινική Εταιρεία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της ανοιχτή επιστολή προς το Facebook. Μάλιστα, σε αυτήν κάνει γνωστό πως αντικαθιστά τα στρόγγυλα στήθη με… τετράγωνα, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά το δίκτυο δεν θα δείξει ανάλογη ευαισθησία.

«Γεια σου Facebook,

Δεν ήταν στις προθέσεις μας να προσβάλουμε κανέναν με τον… μαστό μας. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες σχετικά με το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα σας. Αλλά θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό πως ένα από τα καθήκοντά μας είναι η διάδοση σημαντικών πληροφοριών για τον καρκίνο, σε αυτήν την περίπτωση για τον καρκίνο του μαστού.

Μετά από προσπάθειες αρκετών ημερών να έρθουμε σε επαφή και να ανταποκριθούμε στον έλεγχό σας, έχουμε καταλήξει σε μια λύσει που ελπίζουμε να σε κάνει ευτυχισμένο:

Δύο ροζ τετράγωνα!

Αυτό δεν θα μπορούσε, ενδεχομένως, να προσβάλει. Τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε την σημαντική μας καμπάνια, χωρίς να χτυπάει στο μάτι σας.
Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το όραμά μας- να νικήσουμε τον καρκίνο».

Δεν είναι η πρώτη φορά

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοφιλής πλατφόρμα προχωρά σε διαγραφή περιεχομένου με την δικαιολογία πως παραβαίνει τους όρους χρήσης του. Μόλις τον Σεπτέμβριο, η απόφαση του Facebook να διαγράψει την ιστορική φωτογραφία του πολέμου του Βιετνάμ, όπου ένα κορίτσι τρέχει δευτερόλεπτα μετά την ρίψη βόμβας ναπάλμ, ξεσήκωσε σημαντικές αντιδράσεις.

Μάλιστα, τότε δεν δίστασε να διαγράψει και την ανάρτηση της Νορβηγίδας πρωθυπουργού, Erna Solberg. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις, υπαναχώρησε της απόφασής του.

Mε πληροφορίες από την Guardian