Με ψήφους 51-48, η πρόταση έλαβε το πράσινο φως από τη Γερουσία, ενώ πλέον τον λόγο θα έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων, που αναμένεται να ψηφίσει εντός της εβδομάδας.
 
Η διάλυση του Obamacare αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικάνους, που τόσο σε Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέχουν την πλειοψηφία.
 
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν παραδεχτεί πως η διαδικασία για την κατάργηση του προγράμματος θα μπορούσε να πάρει μήνες, ενώ η ανάπτυξη ενός σχεδίου αντικατάστασης θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, η διοίκηση Τραμπ βρίσκεται υπό πίεση να δώσει γρήγορα λύσεις, όπως ανέφερε και στην συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, σημειώνοντας πως η κατάργηση και αντικατάστασή του θα πρέπει να συμβεί «ουσιαστικά ταυτόχρονα».
 
Το Obamacare προσέφερε ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη σε τουλάχιστον 20 εκατ. ανθρώπους, ανασφάλιστους προηγουμένως, η οποία επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο με το Medicaid και μέσω Online ανταλλαγών, όπου οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις με βάση το εισόδημά τους.
 
Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων έχει ξεκινήσει επαναλαμβανόμενες νομικές και νομοθετικές προσπάθειες για την αλλαγή του νόμου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την μέχρι τώρα πολιτική της. Όπως έχει αναφέρει το κυβερνών κόμμα, θέλουν να αντικατασταθεί από έναν νόμο που θα δίνει στις πολιτείες μεγαλύτερο έλεγχο, αντί για την κεντρική διακυβέρνηση.
 
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα στρατηγική του κόμματος για την κατάργηση του νομοσχεδίου, χωρίς παράλληλα να υπάρχει έτοιμο ένα συναινετικό σχέδιο αντικατάστασης.