Η πρόταση για τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ προκύπτει μέσα από τις διαδικασίες της αξιολόγησης και είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό τον Μάιο προκαλώντας την αντίδραση των φοιτητών των ιδρυμάτων. «Πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται εντός τριετίας» ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο επίσκεψης του στο υπουργείο Παιδείας.
 
Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τη δημιουργία τμημάτων 4ετούς φοίτησης τα οποία θα προκύπτουν από συγχωνεύσεις τμημάτων των δύο ΤΕΙ καθώς και τη λειτουργία νέων διετών δομών στο εσωτερικό του «που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων».
 
«Δικαίωση των πολυετών άοκνων ακαδημαϊκών προσπαθειών του ιδρύματος» είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλης Μπρατάκος, την εξαγγελία του Α. Τσίπρα. Οι ομάδες εργασίας των δύο ΤΕΙ θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου καθώς και με την οκταμελή επιτροπή του υπουργείου, υπό την προεδρία του Γιώργου Αγγελόπουλου.
 
Κύριες προϋποθέσεις της συζήτησης θα αποτελέσει η ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία,η διευκόλυνση ένταξης των υφιστάμενων φοιτητών στα νέα τμήματα, το επιστημονικά δόκιμο των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου και η υποστήριξη των νέων τμημάτων από το υπάρχον Προσωπικό.