Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου που αναμένεται να ανακοινωθεί με διάγγελμά του στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο, ενδέχεται να σημάνει τον τερματισμό της προσπάθειας για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
 
«Την 6η Δεκεμβρίου 2017, ο πρόεδρος Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κάνοντας λόγο για την «αναγνώριση μιας πραγματικότητας», τόσο ιστορικής όσο και σύγχρονης.
 
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναμένεται να δώσει ταυτόχρονα εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο πάντως, ο Τραμπ δεν θα ορίσει πάντως το χρονοδιάγραμμα, καθώς η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει «χρόνια», αφού θα χρειαστεί να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις.
 
«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Εξηγώντας το σκεπτικό του Τραμπ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».
 
Τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποίησε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, κατά την οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμπάς, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε τον Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».
 
Και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστινιακό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία».
 
Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αλλά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καθώς το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι παλαιστινιακό έδαφος το οποίο είχε καταληφθεί από το εβραϊκό κράτος κατά τον πόλεμο του 1967.


Διεθνείς ανησυχίες εν αναμονή των δηλώσεων


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας για να τον διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα στηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών  μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Την Τετάρτη το Κρεμλίνο εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία της Ρωσίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τα σχέδια του αμερικανού προέδρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, συνέστησε ψυχραιμία ενώ εξέφρασε την ανησυχία του. «Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν «κατά προτεραιότητα» την πρότασή τους για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Πριν συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο ΝΑΤΟ, ο Τζόνσον δήλωσε πως η αμερικανική απόφαση να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ «καθιστά σημαντικότερο παρά ποτέ να παρουσιαστούν οι από καιρό αναμενόμενες αμερικανικές προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Από πλευράς της, η Γερμανία ανησυχεί επίσης πως θα ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ανανεώνοντας την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων».

 
«Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ. «Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε απευθείας διαπραγματεύσεις» επεσήμανε ο Μλαντένοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «έχει μιλήσει επανειλημμένως και γι'αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό που κάνουμε».

Τέλος, η απόφαση Τραμπ προκάλεσε ακόμα τη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που συγκάλεσε το Σαββατοκύριακο η  Ιορδανία προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.