Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη. Υποστήριξε πως αν η Τουρκία δεν αποδεχθεί αυτή την πρόταση, θα κάνει επιλογή που αποβαίνει σε βάρος των σχέσεων των δύο χωρών.

Με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης μετά από 94 χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπει η συνθήκη. «Δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν. Δεν ζητάει την αναθεώρηση της Λωζάννης όπως κατάλαβα από τις δηλώσεις του. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα σύνορά μας. Είμαι μπερδεμένος αν αυτό που θέτει είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης, όπως το θέμα που αναφέρει για τη Δυτική Θράκη. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο έλξης των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους και γενικότερα τις μειονότητες. Τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας για τους Έλληνες πολίτες δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης».

Αγεφύρωτο χάσμα για το Κυπριακό

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να βρουν σημείο σύγκλισης για το θέμα του Κυπριακού. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια Όπως τόνισε, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε επιθετικό τόνο, υποστηρίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. «Στο Νταβός μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση και δεν έγινε έτσι. Ποιος ήταν και πάλι εκείνος που αποχώρησε; Η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τίθενται θέματα την τελευταία στιγμή που είναι υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου».

Υπογράμμισε ότι η λύση Ανάν ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν την έκανε αποδεκτή. «Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα».

Ντρίμπλα Ερντογάν για το Αιγαίο

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στον πρόεδρο της Τουρκίας πως θα πρέπει να πάψουν οι αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο, καθώς «αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας». Παράλληλα, ανέφερε ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί, καθώς «δεν συνάδει με το καλό κλίμα που προσπαθούμε να στήσουμε το ότι επικρέμαται από πάνω μας η έννοια του casus belli».

Ο Ερντογάν απέφυγε να απαντήσει ευθέως για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και αρκέστηκε να μιλήσει γενικά και αόριστα για θέματα που πρέπει να λυθούν. «Τα θέματα του Αιγαίου είναι δύσκολα αλλά μπορούν να λυθούν. Δεν πρέπει να μιλάμε συνέχεια και να υπογραμμίζουμε τα λάθη του παρελθόντος».


Επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Παρασκευή τη Θράκη. Αναμένεται να φτάσει στις 11.15 το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα τον υποδεχτούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης. Στις 12.10 θα μεταβεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής, στις 13.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion», ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.