Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που έβγαλαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στα συριακά εδάφη από δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, κρίνεται δικαιολογημένη καθώς «το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων, η Συρία βρίσκεται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά αντιμέτωπη με διαρκείς και βάναυσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ και από το «Ισλαμικό Κράτος».

Υποστηρίζουν πως ο βομβαρδισμός από τις δυνάμεις της Δύσης είναι κατανοητός, καθώς στόχος ήταν να πληγούν εγκαταστάσεις χημικών όπλων. «Το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον λαό του». Σύμφωνα με το συμβούλιο, στόχος της Ένωσης είναι «η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία».

Παράλληλα, παροτρύνουν τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, «να διασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία, καθώς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αρθούν οι πολιορκίες».

Τέλος, εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμπλοκή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία. «Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της Συρίας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική μετατόπιση του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί ακόμα μια πηγή σοβαρής ανησυχίας για την ΕΕ».