Επικριτικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη λωρίδα της Γάζας, με τις Ισραηλινες αρχές να σκοτώνουν πάνω από 50 Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.  Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν στα σύνορα του Ισραήλ για περισσότερο από έξι εβδομάδες, απαιτώντας να τους εξασφαλιστεί το δικαίωμα της επιστροφής στη γη τους.
 
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να κλέψει την Ιερουσαλήμ από τους Παλαιστίνιους», επανήλθε την Τετάρτη ο Ερντογάν. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι «κατέρρευσε» απέναντι στα γεγονότα στη Γάζα, ενώ επιπλέον αναφέρθηκε και στη διεθνή κοινότητα τονίζοντας ότι η “σιωπή” για το γεγονός θα μπορούσε να «ανοίξει επικίνδυνες πόρτες».
 
Επιπλέον, ο Ερντογάν τόνισε ότι «αν η επιθετικότητα του Ισραήλ αντιμετωπιστεί με σιωπή, ο κόσμος θα κινηθεί πιο κοντά σε ένα χάος όπου η βιαιότητα θα κυριαρχεί», μεταφέρει η Jerusalem Post.
 

Ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων Νετανιάχου – Ερντογάν

 
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια μιας μαινόμενης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, με τις εκατέρωθεν δηλώσεις των προηγούμενων ημερών να είναι ενδεικτικές της έντασης.
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος Απαρτχάιντ» και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου «έχει στα χέρια του το αίμα των Παλαιστινίων». Ο Μ. Νετανιάχου απάντησε λέγοντας ότι ο Ερντογάν έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα «αναρίθμητων Κούρδων», προσθέτοντας πως δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις αυτός που έχει εισβάλει στην Κύπρο και στη Συρία. Τέλος, ο Τ. Ερντογάν είχε τονίσει από το Λονδίνο ότι «η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», όπως αναφέρει το Anadolu.
 
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκαλέσει «γενοκτονία» την δολοφονική συμπεριφορά του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, ενώ είχε εκδιώξει τον Ισραηλινό πρεσβευτή από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Independent, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης με αποφασιστικότητα».