Μετά από την εκτεταμένη αντιπαράθεση που έλαβε χώρα στη Βουλή την Παρασκευή μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και της Ντόρας Μπακογιάννη για τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας και τη στάση που τήρησε στις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα χώρα κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε από το βήμα της Βουλής μία σειρά από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων κατά τις περασμένες δεκαετίες.
 
Κατά τα έγγραφα που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, η θέση της Νέας Δημοκρατίας κατά το παρελθόν ήταν πως το όνομα Βόρεια Μακεδονία ήταν «το καλύτερο», αναφερόμενος σε τηλεγράφημα του 2009, όπου η -τότε- υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη απαντούσε στον Μάθιου Νίμιτς πως «ασφαλώς και αξίζει το Βόρεια Μακεδονία».
 
Αποκαλυπτικές ήταν και οι πληροφορίες που προέκυψαν από άλλα έγγραφα, αναφορικά με τους όρους «Μακεδόνας» και «Μακεδονική γλώσσα», παρουσιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ, επί παραδείγματι του 2001, κατά τις οποίες οι πολίτες της ΠΓΔΜ αποκαλούνται «Μακεδόνες».
 
Ακόμη, αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του Ευάγγελου Αβέρωφ εν έτη 1954 και 1959, όπου αναγνώριζε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, καθώς και στην έγκριση του ΟΗΕ στη μακεδονική γλώσσα κατά την «Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων» το 1977, χωρίς αντίδραση από την ελληνική πλευρά.
 
Σε άλλο απόρρητο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προτείνει την αναγνώριση της «Μακεδονικής» γλώσσας το 2009. Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα έγγραφα, στα οποία προκύπτει πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έθεταν στο επίκεντρο το θέμα του σφετερισμού της αρχαίας Μακεδονίας, ου φέρεται να ρυθμίστηκε με τη συμφωνία, ενώ για τη συμφωνία χρήσης της ΑΟΖ, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε πως το άρθρο της σημερινής συμφωνίας αποτελεί αναπαραγωγή επί λέξει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ του 1995.
 
Μεταξύ των αποκαλύψεων που περιλαμβάνουν τα έγγραφα, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε έγγραφο που περιγράφει μία «κρυφή» διαπραγμάτευση από κυβέρνηση που δεν ονομάτισε, κατά την οποία εκκαλείτο να πάει διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ με τη θέση πως η Αθήνα «συμφωνεί αλλά δεν το αντέχει να το πει δημόσια», αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.
 
Διαβάστε αναλυτικά τα έγγραφα Κοτζιά, όπως τα δημοσίευσε το koutipandoras.gr: