Σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει πρόταση η οποία αφορά επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παράγονται στην Κίνα.
 
Αρχικά η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επεδίωκε να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 10% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αύξηση του επιπέδου των δασμών στο 25% αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang είπε σε μια καθημερινή ενημέρωση στο Πεκίνο ότι η αμερικανική πίεση στο εμπόριο δεν θα λειτουργήσει και ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί πάντα το διάλογο για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων. Σύμφωνα με το Reuters η Κίνα θα αντιδράσει σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση Τραμπ για νέους δασμούς.
 
Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Τραμπ εξαπέλυσε απειλές για επιβολή επιπλέον δασμών σε πρόσθετες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 500 δισ. δολάρια, ενώ είχε τονίσει πως θεωρεί την Κίνα εχθρό των ΗΠΑ.