Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το βράδυ του Σαββάτου λήγει η διορία που είχε το Κόσοβο για τη δημιουργία ομοσπονδίας σερβικών δήμων στα σύνορα. Συγκεκριμένα, το 2013 υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κόσοβο και η Σερβία κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η Σερβία είχε αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα ασκεί διοικητική αρχή επί του εδάφους του Κοσυφοπεδίου, επισημαίνοντας πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Πρίστινα ως νόμιμη κυβερνούσα Αρχή. Το Κόσοβο είχε αποδεχτεί πως οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσυφοπέδιο μπορούν, σε μεγάλο βαθμό, να αυτοδιαχειρίζονται τις υποθέσεις τους, εφ’ όσον αναγνωρίζουν ότι ονομαστικά αποτελούν τμήμα του Κοσόβου. Είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθεί ομοσπονδία  10 σέρβικων δήμων που θα είχαν μια διευρυμένη αυτονομία στο βόρειο Κόσοβο. Η προθεσμία της τότε συμφωνίας εκπνέει το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BalkanInsight,  δήλωσε πως θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, παρά το ότι το Κόσοβο δεν έχει τηρήσει τη δέσμευση του μετά από 1.930 μέρες. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλη επιχείρηση “καταιγίδα”. Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 1.930 μέρες και οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν εκπληρωθεί.

Σε ανοικτή επιστολή του προς τους Σέρβους του Κοσόβου, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκτίμησε πως το Κόσοβο δεν πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία. «Όλες οι υποψίες που είχα εκφράσει καιρό τώρα επιβεβαιώνονται και βγαίνουν αληθινές. Η Πρίστινα δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα για τη δημιουργία σερβικών δήμων. Η ειρήνη είναι η μεγαλύτερη έγνοια μας. Η Σερβία είναι εδώ για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι σας και να υπερασπιστεί τις ζωές σας και την ειρήνη αν χρειαστεί», ανέφερε το γράμμα.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την περιοχή

Παράλληλα, ο Βούτσιτς ζήτησε  το Σάββατο την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, συγκάλεσε συνεδρίαση των διοικητών των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Χαραντινάι ξεκαθάρισε πως το Κόσοβο δεν πρόκειται να ανεχθεί από τους Σέρβους μονομερείς ενέργειες και τόνισε πως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σε επιφυλακή.

Σημειώνεται ότι η διεθνής στρατιωτική δύναμη KFOR του ΝΑΤΟ, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κοσόβου από το 1999 προκειμένου «να οικοδομήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε πως βρίσκεται σε επαγρύπνηση προκειμένου «να προστατεύσει όλους τους πολίτες στο Κόσοβο».


Η ένταση στην περιοχή ενισχύεται και εξαιτίας της αναγγελίας από τα Τίρανα για κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Τους τόνους ανέβασε ακόμα περισσότερο ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, που δήλωσε ότι στο διάλογο με το Βελιγράδι, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλες, θα θέσει και το θέμα της προσάρτησης στο Κόσοβο της κοιλάδας του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός.