Μιλώντας  σε εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) με θέμα «Ελλάδα 2021-Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία», ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κόμμα του σκοπεύει να καταργήσει άμεσα το άσυλο στα πανεπιστήμια και να ενισχύσει την ομάδα ΔΙΑΣ της αστυνομίας. Προανήγγειλε την επανίδρυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και έκανε λόγο για «στοχευμένες δράσεις» σε περιοχές στις οποίες κρίνουν ότι υπάρχει υψηλή παραβατικότητα.

«Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -εφόσον μας εμπιστευτούν οι Ελληνες πολίτες στις επόμενες εκλογές- τα άβατα τελειώνουν. Όπως τελειώνει και το άσυλο εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια. Το άσυλο δεν θα αλλάξει. Θα καταργηθεί αμέσως μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Και το πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι. Εξάλλου, κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στο Ελληνικό πανεπιστήμιο, ούτε στην Ελλάδα συνολικά. Θα καταργήσουμε, επίσης, το νόμο Παρασκευόπουλου ο οποίος απελευθέρωσε χιλιάδες εγκληματίες. Θα γίνει αμέσως ένας διαχωρισμός ποινικών και τρομοκρατών, οι οποίοι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Όπως γίνεται σε όλες τις σοβαρές, ευνομούμενες χώρες του κόσμου.

Θα επανιδρύσουμε την Ομάδα ΔΕΛΤΑ, ταχείας επέμβασης, η οποία έκανε ουσιαστική δουλειά στο κέντρο της Αθήνας. Θα ενισχύσουμε την ομάδας ΔΙΑΣ και θα έχουμε στοχευμένες δράσεις σε περιοχές υψηλής παραβατικότητας. Τα λέω όλα αυτά, διότι δεν αρκεί να μένουμε απλά στην καταδίκη ενός φαινομένου το οποίο προσβάλλει πιστεύω τη δημοκρατική συνείδηση όλων των πολιτών. Ερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις και θεωρώ ότι το πεδίο της ασφάλειας θα είναι το πρώτο πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»

Μπάσιμο ιδιωτών για την «απελευθέρωση» της δημόσιας Παιδείας

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επανέλαβε με έμμεσο τρόπο την πρόθεση του για είσοδο των ιδιωτών στη δημόσια Παιδεία, προκειμένου να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. Χαρακτήρισε «τολμηρή» την πρόταση για κατάργηση των ορίων συνταξιοδότησης, προσθέτοντας ότι κάθε πρόταση πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς προκαταλήψεις. 

«Είναι βέβαιο ότι σε πολλά σημεία των προτάσεων που έχω δει συγκλίνουμε. Ενδεικτικά αναφέρω τα θέματα της Παιδείας: μια πρόταση απελευθέρωσης της δημόσιας Παιδείας από τον ασφυκτικό έλεγχο, από αυτόν τον βραχνά του κράτους βρίσκεται πολύ κοντά στην δική μας φιλοσοφία. Στα εργασιακά ζητήματα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αποφύγουμε πισωγυρίσματα τα οποία θα ανέκοπταν τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Κάποιες από τις προτάσεις σας, όπως ζητήματα που αφορούν τον κατώτατο μισθό, κάποιες από τις προτάσεις σας για τη φορολογία, τις τολμηρές σας σκέψεις για την κατάργηση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Αλλά σε κάθε περίπτωση κάθε πρόταση που κατατίθεται στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς καχυποψία και χωρίς προκαταλήψεις. Και στον βαθμό αυτό η συνεισφορά σας  είναι και παραμένει εξαιρετικά χρήσιμη».

Ρίχνει στο κράτος τις ευθύνες για το βούλιαγμα της οικονομίας

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, το «αναποτελεσματικό κράτος» βούλιαξε την ελληνική οικονομία και φτωχοποίησε τους πολίτες, προσθέτοντας πως η προοδευτική φιλελεύθερη σκέψη αποτελεί την κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς.

«Η Ελλάδα, σήμερα, είναι μία χώρα η οποία βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής ανεντιμότητας. Γιατί η δυσοσμία των κυβερνητικών σκανδάλων δεν κρύβεται όση λάσπη κι αν πετούν οι πραγματικοί ένοχοι. Το αναδείξατε στην ημερίδα σας με πολύ γλαφυρό τρόπο. Έχουμε, σήμερα, ένα αναποτελεσματικό, αλλά δαπανηρό, σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει, κράτος. Το οποίο, τελικά, βούλιαξε την οικονομία μας. Και το οποίο φτωχοποιεί τους πολίτες οδηγώντας τους να γίνουν κομματικοί πελάτες έναντι κάποιου επιδόματος. Η φιλελεύθερη σκέψη, η προοδευτική φιλελεύθερη σκέψη, προβάλλει, σήμερα, ως κόκκινη γραμμή -να χρησιμοποιήσω άλλη μια κακοποιημένη έκφραση- που χωρίζει τον πραγματικά προοδευτικό από τον συντηρητικό. Ή, καλύτερα, τον οπισθοδρομικό και αντιδραστικό, από τον πραγματικά προοδευτικό».