Ο νόμος για την χορήγηση της ελληνική ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά πέρασε από αρκετά εμπόδια, μέχρι να εφαρμοστεί. Ψηφίστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2010, από την κυβέρνηση Παπανδρέου, ωστόσο κατέπεσε, το 2012 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δικαίωσε τα επιχειρήματα της Ακροδεξιάς. Ακολούθησε η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης Σαμαρά και έπρεπε να φτάσουμε στο 2015, όταν, με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ, θεσπίστηκε ο νέος νόμος για την ιθαγένεια. Με τις διαδικασίες να κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς μέχρι το 2016 όμως, στην πράξη, το 2019 θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές στις οποίες χιλιάδες Έλληνες κι Ελληνίδες δεύτερης γενιάς, έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στην κάλπη.

«Θεωρούμε ότι, το 2019 αποτελεί έτος ορόσημο για την ιστορία της δεύτερης. Διότι είναι η πρώτη χρονιά που ο μεγαλύτερος αριθμός ως σήμερα διαφορετικής καταγωγής, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Οπότε ξεκινάμε την καμπάνια, το δυνατό μας χαρτί. Ακριβώς για να κινητοποιηθούμε, για τις εκλογές» τόνισε, στο ραδιόφωνο του TPP, η Τζάκι Αμπουλιμάν, μέλος της ομάδας Generation 2.0, που ασχολείται εδώ και χρόνια με το ζήτημα και πραγματοποιεί την καμπάνια «Το Δυνατό μας Χαρτί», με στόχο την ενημέρωση γύρω από την εκλογική διαδικασία. 


H συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη στο ραδιόφωνο του TPP

«Έχουμε φτιάξει δύο γραφήματα. Το πρώτο είναι κάπως έτσι, το έχω ονομάσει ότι είναι το κεντρικό εγχειρίδιο ενός πρωτάρη ψηφοφόρου, ακριβώς επειδή καταλάβαμε ότι υπήρχε έλλειψη ενημέρωσης ως προς τις διαδικασίες, διότι ο κόσμος ψηφίζει για πρώτη φορά, οπότε αρκετοί δεν ήξεραν τις πιο απλές διαδικασίες. Και υπάρχει και ένα βίντεο» προσθέτει η Τζάκι, εξηγώντας ότι, καθώς αρκετοί και αρκετές δεν είχαν καμία επαφή με τις εκλογες μέχρι σήμερα, «η διαδικασία αυτή δεν είναι δεδομένη για όλους».

Το ενδιαφέρον τους πάντως και η θέληση να συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι μεγάλο, σε αντίθεση με ένα σημαντικό τμήμα της υπόλοιπης κοινωνίας, που αντιμετωπίζει την πολιτική  με απάθεια, ή απογοήτευση. «Ακριβώς επειδή είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσουν, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και το βλέπουμε και από αυτούς που κατεβαίνουν κιόλας ως υποψήφιοι και υποψήφιες. Μάλιστα, είναι αρκετοί που κατεβαίνουν είτε για τις δημοτικές είτε για τις ευρωεκλογές»

Όσον αφορά το πόσοι είναι αυτοί οι ψηφοφόροι, η Τζάκι μας απαντά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση. Το σίγουρο όμως, βάσει τις εκτίμησης του Generation 2.0 στον δήμο της Αθήνας, είναι ότι πρόκειται για χιλιάδες άτομα, αριθμός που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος πριν από τον νόμο για την ιθαγένεια. «Από το '11 ως το '18, στον δήμο της Αθήνας περίπου 3788 άτομα που έχουνε λάβει την ιθαγένεια, οπότε θα έχουν και δικαίωμα ψήφου. Είναι βεβαίως μία εκτίμησή μας αυτή. Διότι το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιεύει στοιχεία για τις αιτήσεις ελληνικής ιθαγένειας για το σύνολο της δεύτερης γενιάς, επομένως δεν έχουμε ακριβώς πόσοι έχουν όντως δικαίωμα ψήφου. Δηλαδή πόσοι είναι 17 και πάνω».

Βέβαια, μπορεί να έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ψήφιση του νέου νόμου, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια. «Ναι μεν υπάρχει ο νόμος, αλλά και πάλι συνεχίζουν και υπάρχουν εμπόδια ως προς την πρόσβαση στην ιθαγένεια. Παραδείγματος χάριν, τους τελευταίους μήνες, άντρες που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια αδυνατούν να γραφούν στα μητρώα αρρένων, προκειμένου να δημοτολογηθούν και άρα να εκδώσουν και αριθμό ταυτότητας. Οπότε βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή άτομα που τυπικά είναι Έλληνες πολίτες, δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές. Οπότε βλέπουμε ότι υπάρχουν εμπόδια και μετά από την απόκτηση της ιθαγένειας» επισημαίνει η Τζάκι Αμπουλιμάν, προσθέτοντας ότι η οργάνωσή της παρατηρεί ακόμα καθυστερήσεις στη διαδικασίες, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχουν ακόμη περιοχές, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Παραδείγματος χάριν στη Θεσσαλονίκη όπου άνθρωποι περιμένουν ακόμη και τέσσερα πέντε χρόνια για την ιθαγένεια. Οπότε τέτοια προβλήματα υπάρχουν.Υπάρχει θέμα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, που το βλέπουμε και στους χρόνους που κάνουν για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές, οι καθυστερήσεις δεν εξηγούνται. Διότι, αν κάποιος κοιτάξει τα στοιχεία του Υπουργείου, μπορούμε να δούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων, σε σχέση με άλλες υπηρεσίες, οπότε δεν εξηγούνται οι καθυστερήσεις. Έχουμε ξαναμιλήσει γι' αυτό το θέμα. Έχουμε φέρει στο προσκήνιο το θέμα των καθυστερήσεων, μέσω της ιστοσελίδας μας, καθώς και σε συναντήσεις που έχουμε κάνει».

Για την Τζάκι Αμπουλιμάν πάντως, όπως και για πολλούς και πολλές ακόμα, η απόκτηση της ιθαγένειας και η πρώτη συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι ο τερματισμός, είναι η αφετηρία. «Το πιο σημαντικό για μας, όσον αφορά την καμπάνια  για τις εκλογές, είναι ότι η κατοχύρωση του δικαιώματος στην ιθαγένεια δεν αποτελεί τη γραμμή του τερματισμού, αλλά είναι αφετηρία για την ενεργό συμμετοχή των νέων Ελλήνων πολιτών στα κοινά. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε με την καμπάνια, και επίσης είναι η έναρξη ενός διαλόγου, για τη σημασία ακριβώς της συλλογικής συμμετοχής στα κοινά»