«Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής. «Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ και δε θα το κάνω και τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα. Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό. Δεν πρόκειται να αποδράσω ούτε να παραιτηθώ από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ακόμα στην ομιλία του.

Με ενσωμάτωση του 75% των ψήφων στις Ευρωκλογές, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 9,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη», επεσήμανε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, «από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση», ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης. Είμαι εδώ για να ενώσουμε όλους τους 'Ελληνες και να βάλουμε την πατρίδα σε μια νέα πιο αισιοδοξη εποχή. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία».

«Ο Ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της Δεξιάς», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, λίγο μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής ενισχύεται, αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα».

Όπως υπογράμμισε, οι εξελίξεις θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους αγωνιστές της Δημοκρατικής Παράταξης που έδωσαν σήμερα αυτή τη δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής. Κάθε Έλληνας πολίτης νιώθει ότι καθαρή λύση για τη χώρα είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες».

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ της 26ης Μάη για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ανέφερε:

«Πρώτα απ΄ όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμπορεύτηκαν μαζί του. Όλους και όλες που μας τίμησαν συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του Κόμματος, αλλά και αυτούς που σε δύσκολες συνθήκες έφτασαν ως την κάλπη, ψήφισαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας», προσθ΄΄ετοντας στη συνέχεια ότι:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δείχνει το δρόμο της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου για το λαό μας, μαζί με την ετοιμότητα, από αύριο κιόλας, για σκληρή αναμέτρηση και αγώνα για ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν. Για να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα από αντιλαϊκές Τοπικές Διοικήσεις στους δήμους και Περιφέρειες. Να αποτρέψουμε νέα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα. Να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να υπάρξει επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή στους οποίους συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων κομμάτων.»

«Αύριο ξεκινά η αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης που μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 μπορεί να φέρει» τονίζει σε μια εκτενή του δήλωση ο επικεφαλής του DiEM25 και του ελληνικού του τμήματος, ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που στην πρώτη του συμμετοχή σε εκλογές, βρίσκεται κοντά στο όριο του 3% ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπου συμμετείχε το πανευρωπαϊκό του κίνημα.

«Σήμερα, όπως έδειξαν οι κάλπες, συγκινητικά πολλοί επέλεξαν να έρθουν μαζί μας για να τα βάλουμε, όλοι μαζί, με του φωτός το σβήσιμο.

  • Θα τους τιμήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο προτείνοντας λύσεις υπεύθυνες που το κατεστημένο θα χάνει τα λόγια του προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν τις υιοθετεί.
  • Θα τους τιμήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο με την υπεύθυνη ανυπακοή μας στις τοξικές ανοησίες τους, οι οποίες τρέφουν τα πολιτικά τέρατα της ξενοφοβίας και του νεοφασισμού.»

«Η ΛΑ.Ε. υπέστη στις ευρωεκλογές μία πολύ βαριά ήττα για την οποία φέρω πλήρως και ακέραια την ευθύνη», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα οποία μέχρι στιγμής δίνουν στο κόμμα του 0,60%

«Ευχαριστούμε θερμότατα από καρδιάς όσες και όσους ηρωικά και παρά τις μύριες αντιξοότητες, μας επέλεξαν στην κάλπη, όπως ευχαριστούμε όσα στελέχη και μέλη της ΛΑ.Ε. – και κυρίως τους φίλους και φίλες της παράταξης, που μόχθησαν στις εκλογές. Η επόμενη ημέρα για την ΛΑ.Ε. θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ημέρα επανεξέτασης εκ θεμελίων της πορείας της και μεγάλων επανατοποθετήσεων. Το νέο πολύ πιο βαθιά συντηρητικό σκηνικό, πάντως, που προδιαγράφει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το οποίο διαμόρφωσε ο λαός με την ψήφο του και τις επιλογές του, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση στην χώρα, τον λαό και την νεολαία αλλά θα φέρει μεγαλύτερες περιπέτειες στην πατρίδα μας».