«Πώς μπορείς να δείξεις την εκτίμησή σου για ένα δημοσιογράφο που κάνει καλά τη δουλειά του;», αναρωτιόταν ο Πιερ Μπουρντιέ. Χμ, ενδιαφέρον: Ίσως εδώ βρίσκεται το κλειδί για το μέλλον του ρεπορτάζ, του πλουραλισμού και της ενήμερης δημοκρατίας. Φανταστείτε ένα δημόσια χρηματοδοτούμενο και κοινωνικά «εποπτευόμενο» ίδρυμα τύπου, όπου δημοσιογράφοι, πολίτες, ακαδημαϊκοί θα κάνουν προτάσεις για έρευνες και το κοινό –έχοντας όλα τα στοιχεία- θα ψηφίζει για το ποιες θα έχουν προτεραιότητα και θα ενισχύει επιπλέον με χρόνο ή χρήμα όσες θεωρεί ότι το αφορούν άμεσα. You, you may say  we are dreamers, But we are not the only ones. Ας είναι όμως, ας ξεκινήσουμε καλύτερα από όσα οι μικρές δυνάμεις μας επιτρέπουν να βάλουμε μόνοι μας μπροστά, από ένα δύο πρώτα βήματα και μια κατεύθυνση.

Το TPP ξεκίνησε ως μια αναζήτηση της νέας δημοσιογραφίας των πολιτών και της νέας πολιτείας των δημοσιογράφων – με όχημα τη συστηματική δουλειά του για την αναδιάρθρωση του χρέους και την ουσιαστική  βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, την Αραβική Άνοιξη, τα έγγραφα του WikiLeaks, την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, το αδιέξοδο της «λιτότητας», τις συνελεύσεις των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, το έλλειμμα δημοκρατίας, το ολιγοπώλιο του τύπου και το σκοταδισμό (και τις εξαρτήσεις και την εμπάθεια) της Ελληνικής τηλεόρασης. Κινείται σ’ ένα ολοένα και πιο δυναμικό και ανήσυχο χώρο,  όπου νέα μικρά και ευέλικτα σχήματα πειραματίζονται,  για να εξασφαλίσουν μια πολυφωνία και μια ζωντάνια που λείπει από τα κατεστημένα ΜΜΕ: Ένα  χώρο με blogs (Πιτσιρίκος, parallilografos, youpayyourcrisis, Old Boy, Techie Chan), περιοδικά (Unfollow, Mono, Hot Doc), ντοκιμαντέρ (Catastroika, Debtocracy), Διαδικτυακά ραδιόφωνα (Radiobubble), ακαταπόνητους  ενημερωτικούς λογαριασμούς στο twitter (Asteris, Doleross).

Επενδύοντας στην τεχνολογία και πετυχαίνοντας συνεργασίες με μεγάλα διεθνή μέσα όπως η Guardian και το Reuters, το TPP σταδιακά μεγαλώνει. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε αυτό το πείραμα περίπου 250.000 μοναδικοί επισκέπτες κάθε μήνα, μετρά μια πρώτη νίκη και μια υπόσχεση. Ενισχύουμε την ανάλυση της επικαιρότητας με καθημερινό σχολιασμό: Ήδη σχολιαστές και δημοσιογράφοι (Ηρακλής Μπογδάνος, Κωνσταντίνος Πουλής, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Μωυσής Λίτσης, Θύμιος Καλαμούκης κ.α.) εμπλουτίζουν την ύλη μας με «Μία γνώμη την ημέρα». Το επόμενο μεγάλο μας project,  είναι η επιλογή συγκεκριμένων θεμάτων/φακέλων της επικαιρότητας και η έρευνά τους σε βάθος. Ο στόχος είναι να μπορεί κανείς να παρακολουθεί και να συμμετέχει σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να ανατρέχει ή να προτείνει συμπληρώσεις στο συγκεντρωμένο υλικό αυτών των φακέλων – και αφού κοπάσει ο θόρυβος. Επιδιώκοντας μια ενημέρωση που φιλτράρει/αξιολογεί τα γεγονότα και τα εντάσσει σε ένα πλαίσιο με εκλεκτικές αναφορές στον τύπο και τα συνεργαζόμενα διεθνή μέσα, με πρωτότυπες αναλύσεις των συνεργατών μας, συγκέντρωση υλικού και ρεπορτάζ από τη δημοσιογραφική μας ομάδα,  το TPP φιλοδοξεί εντέλει να γίνει φορέας πολυδιάστατης αλλά και πρωτογενούς έρευνας. Σκοπός, να είμαστε ένα ζωτικό στοιχείο στο νέο δικτυακό ενημερωτικό οικοσύστημα, που ελπίζουμε να μείνει συνεργατικό και ανταγωνιστικό συνάμα – νέο, ανήσυχο, δημιουργικό.

Στο TPP θα παρουσιάζουμε επίσης μέσα από τις σελίδες μας και ήδη ολοκληρωμένα project δημοσιογράφων και μελετητών, ξεκινώντας μάλιστα από τη μεγάλη έρευνα για τη ιστορία της διαπλοκής στα ΜΜΕ, του Βασίλη Κουφόπουλου. Μείνετε συνδεμένοι…