«Βήμα»: Το θέμα δεν ετέθη απο τον Τόμσεν προς τον Μουσουρούλη, αλλά από κάποιον του τεχνικού επιτελείου της τρόικας προς τους παράγοντες του υπουργείου.

Η «λύση» προτάθηκε ώστε να μην απαιτείται χρηματοδότηση των άγονων γραμμών από την κυβέρνηση και να μπορεί να απελευθερωθούν γραμμές και ναύλοι, όπως ζητεί η τρόϊκα.

Για το επεισόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε αμέσως και σε ανώτατο επίπεδο με την τρόικα, απαιτώντας να μην ξανακουστεί ούτε για αστείο κάτι τέτοιο στο μέλλον, αν και ο ίδιος επισήμως διαψεύδει ότι έγινε ποτέ τέτοια πρόταση προς το επιτελείο του.
 
Ο Αθήνα 9.84 επί του συγκεκριμένου μεταδίδει: «Τους απαντήσαμε άμεσα ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ναυτιλίας και  Αιγαίου, για το θέμα ενημερώθηκαν τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης. 
 
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ
 
Τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, περί πρότασης της τρόικας για εκκένωση ελληνικών νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους, διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών.
 
«Ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας», ξεκαθαρίζει το ΥΠΟΙΚ στη σχετική ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας πως οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

H εκδοχή του capital.gr

 
Την ίδια στιγμή, στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου δηλώνει ότι μέλος του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που επισκέφτηκε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεργασία που είχε με Έλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες έθεσε ζήτημα εκκένωσης ελληνικών νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους.
 
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου διευκρινίζουν ότι το θέμα τέθηκε εντελώς ανεπίσημα. Όπως αναφέρει αρμοδίως το γραφείο Τύπου στο Capital.gr η συζήτηση ξεκίνησε με την πρωτοβουλία ενός στελέχους του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα εν είδη ιδέας του στα πλαίσια της συζήτησης για εξοικονόμηση δαπανών. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου απέκλεισαν πάντως κάθε συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
 
Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά το μεσημέρι, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται περί αστειοτήτων.