Φωτογραφία: Βασίλης Μαθιουδάκης

Οι πέντε Έλληνες έφτασαν στην Αθήνα με περασμένα στα χέρια τους ταμπελάκια με barcode. Στις πρώτες τους δηλώσεις αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί επιβηβάστηκαν στο Estelle πλήρως οπλισμένοι και συνέλαβαν τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Στο κέντρο κράτησης που οδηγήθηκαν βρίσκονταν σε ξεχωριστούς χώρους. Και οι 5 βουλευτές που συμμετείχα;ν στην αποστολή δεν δέχτηκαν να χωριστούν από τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Φυσικά, όπως και στο παρελθόν τα μέλη του Ισραηλινού στρατού κατάσχεσαν φωτογραφικές, κινητά, δορυφορικό εξοπλισμό κ.λπ. Στο παρελθόν η περιουσία των ακτιβιστών βρέθηκε να πωλείται από στρατιώτες στο Ebay.

φωτογραφία Cyberela

Λίγο μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) οι Ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε ρεσάλτο στο πλοίο Estelle της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» και ενώ αυτό έπλεε σε διεθνή ύδατα. 

Αυτή είναι η τρίτη φορά που υπό την ανοχή του ΟΗΕ το Ισραήλ ανακόπτει μια ειρηνευτική αποστολή επεμβαίνοντας παράνομα, όπως παράνομη έχει κριθεί και από όλους τους θεσμούς η δημιουργία της μεγαλύτερης ανοιχτής φυλακής του κόσμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επέμβαση των Ισραηλινών έγινε σε διεθνή ύδατα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ ( N31 26 E33 45) μετά από ολιγόλεπτη προειδοποίηση. Φαίνεται ότι και αυτοί «εκπαιδεύονται» από την επιμονή των μελών της αποστολής. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο στρατός του Ισραήλ διαπράττει επίσημα πειρατεία.
 

Λίγο πριν της 1 το μεσημέρι το Estelle οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ashdod. O Πάνος Χαρίτος μεταδίδει ότι οι ξένοι διπλωμάτες θα μπορέσουν να επισκεφτούν τους πολίτες της χώρας τους αφού πρώτα οι συλληφθέντες μεταφερθούν στο κέντρο κράτησης στη Beer Sheba. Η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί από την Ισραηλινή πλευρά είναι η άμεση απέλαση των ακτιβιστών. Οι πέντε βουλευτές μέλη της αποστολής θα προωθηθούν απευθείας στο αεροδρόμιο για άμεση επιστροφή στις πατρίδες τους. Οι βουλευτές θα προσπαθήσουν να παραμείνουν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής προκειμένου να αποφευχθούν βασανιστήρια και ξυλοδαρμοί. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά ο Βαγγέλης Πισσίας δεν θα επιστρέψει από την αποστολή γεμάτος μώλωπες.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»

Λίγο μετά τις 11:15 το πρωί και καθώς το Estelle έπλεε σε διεθνή ύδατα 17 ναυτικά μίλια βόρεια του Al Arish της Αιγύπτου και 30 ν.μ. από τις ακτές της Γάζας, σύμφωνα με το τελευταίο στίγμα του ιστιοφόρου, πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού περικύκλωσαν το σκάφος και λίγο αργότερα ταχύπλοα με μασκοφόρους στρατιώτες κατέλαβαν το ιστιοφόρο ESTELLE. Από τις 11:40, οπότε και υπήρξε η τελευταία επικοινωνία με τον εκπρόσωπο Dror Feiler, κάθε επικοινωνία είναι αδύνατη και έχει διακοπει. Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι το Estelle αυτή τη στιγμή ρυμουλκείται προς το Ashdod και αναμένεται να φθάσει στις 4 μμ τοπική ώρα. Η ελληνική πρεσβεία εκεί έχει ενημερωθεί και εκπρόσωπος της μετακινείται στο Ashdod.

Η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την παράνομη ισραηλινή επίθεση και κατάληψη του ESTELLE στα διεθνή ύδατα, όπου για άλλη μια φορά το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως τραμπούκου και χωροφύλακα της περιοχής. Η πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από 8 χώρες, που μετέφεραν ανθρωπιστικό υλικό στην πολιορκημένη Γάζα, δείχνει για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας

Στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγε σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε τον πλου του σκάφους “Estelle”, σημαίας Φινλανδίας και το οδηγεί στο λιμάνι Ασντότ. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής Πρεσβείας από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

 
Στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων. Σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 17 Οκτωβρίου αποτρέποντας τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera για την αποστολή


Το ΚΚΕ μετά την κατάληψη του Estelle εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο ESTELLE αποτελεί ένα ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η στρατιωτική συμφωνία – συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ».

Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το ιστιοφόρο “Estelle” μεταφέρει ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης στην αποκλεισμένη Γάζα και τον λαό της. Στο πλοίο επιβαίνουν δύο Έλληνες βουλευτές μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Ευ. Διαμαντόπουλος, Δ. Κοδέλας), ανάμεσα σε άλλες διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες, βουλευτές, δημάρχους και ακτιβιστές της ειρήνης. Το πλοίο αναχαιτίστηκε από ισραηλινά πολεμικά πλοία και τώρα οδηγείτε στο λιμάνι του Ashdot.

Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επιλογή της σημερινής Ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάσει κατάφορα για μια ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο με την επιχείρηση κατάληψης σκάφους σε διεθνή ύδατα και την απαγόρευση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σήμερα κιόλας να καταγγείλει την παράνομη επίθεση στο πλοίο Estelle και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει με κάθε τρόπο και ενέργειες σε πολιτικό, κινηματικό, κοινοβουλευτικό και ευρωκοινοβουλευτικό επίπεδο τον αγώνα μέχρι την αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο η ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και η αλληλεγγύη να είναι οι τελικοί νικητές σε όλους τους λαούς της περιοχής».