Τα συνδικάτα του Τύπου ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργού οικονομικών να εντάξει τα ταμεία τους στο αποτυχημένο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ.  Η ανακοίνωση αναφέρει ότι  η απεργία έρχεται ως απάντηση στην αιφνίδια τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ από τον κύριο Στουρνάρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα αιφνιδιάζονταν τόσο πολύ αν απλά είχαν διαβάσει το κείμενο του μνημονίου που βρίσκεται μεταφρασμένο στο ThePressProject ήδη από την Παρασκευή.


Προφανώς το TPP δεν είναι το μόνο μέσο που έχει πρόσβαση σε αυτό το κείμενο. Αν δεν το έχετε δει πουθενά αλλού, αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά η δημοσιογραφία. Τα υπόλοιπα ΜΜΕ είτε δεν θέλουν να το διαβάσετε είτε αισθάνονται (ανοήτως) ανταγωνιστικά (με εξαίρεση το  ΠΟΝΤΙΚΙ και το TVXS που το αναδημοσίευσαν).

Τις τελευταίες ημέρες ο χώρος του Τύπου ζει δραματικές στιγμές. Στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας μια δημοσιογράφος απολύθηκε επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί το συνδικάτο της. Η τράπεζα Πειραιώς ζητάει με δίκη 50 εκατομμύρια ευρώ από το Reuters επειδή δημοσίευσε ένα άρθρο που δεν της άρεσε. Ο Κώστας Βαξεβάνης διώχθηκε και συνελήφθη επειδή δημοσίευσε την λίστα που έχασαν οι Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου. Οι εξαιρετικοί δημοσιογράφοι της ΝΕΤ Αρβανίτης και Κατσίμη έχασαν την εκπομπή τους επειδή τόλμησαν να σχολιάσουν αρνητικά έναν υπουργό που απειλούσε με μήνυση τον Guardian για ένα δημοσίευμα που αποδεικνύεται αληθές.

Τα συνδικάτα του Τύπου όμως δεν προχώρησαν σε απεργία καταγγέλλοντας τίποτα από όλα αυτά (τουλάχιστον μέχρι να απειληθεί το ταμείο τους). Ο αγώνας τους έχει μετατραπεί σε ένα άνοστο κυνήγι όταν το σημαντικότερο πρόβλημα -η καταπάτηση της δεοντολογίας πανταχόθεν- αντιμετωπίζεται ως ένας ακαδημαϊκός προβληματισμός.

Δεν μου αρέσει να μιλάω σε πρώτο πρόσωπο αλλά αυτή τη φορά οφείλω να πάρω κάποιες αποστάσεις επειδή επί του προκείμενου δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι στο TPP πιστεύουμε τα ίδια. Μεγάλωσα με το όνειρο να γίνω δημοσιογράφος και όχι εκδότης γιατί πιστεύω ότι η δημοσιογραφία είναι κάτι περισσότερο από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κατανοώ απόλυτα την αγωνία για το μέλλον τους -που κακά τα ψέματα είναι ζοφερό- αλλά χρόνια τώρα θα ήθελα να δω τους δημοσιογράφους να αντιστέκονται. Να παλεύουν για να μην περάσει η εργοδοτική πολιτική γραμμή, να αντιδρούν  και να εφαρμόζουν την δεοντολογία, να αυτολογοκρίνονται λιγότερο και να εμφανίζονται περισσότερο αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους τους χωρίς να σκύβουν το κεφάλι προκειμένου να διατηρήσουν την θέση και το μισθό τους.

Οι απεργίες του Τύπου είναι αναποτελεσματικές όσο οι εργοδοτικοί εκβιασμοί κλιμακώνονται και οι δημοσιογράφοι παραιτούνται όλο και πιο εύκολα. Κάθε φορά που η ΕΣΗΕΑ εξαγγέλλει  μια απεργία στο διαδίκτυο γίνεται το μεγάλο πανηγύρι. site όπως το zougla.gr , το enikos.gr (του αντιμνημονιακού Χατζηνικολάου), το newsbomb.gr, το iefimerida.gr, το newsit.gr κ.λπ. όχι απλώς λειτουργούν αλλά ενισχύουν τις βάρδιές τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν το έλλειμμα ενημέρωσης. Τα συνδικάτα του Τύπου μοιάζει να τιμωρούν όλους όσοι προσπαθούν να κάνουν τίμια τη δουλειά τους με σεβασμό στο ρόλο του δημοσιογράφου και των συνδικαλιστικών οργάνων.

Το ThePressProject ωστόσο δεν μπορεί παρά να σεβαστεί την απόφαση της ΕΣΗΕΑ. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να απέχουν από τις δραστηριότητές τους και να κατέβουν στο δρόμο, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία, εκεί που είναι (ή θα πρέπει να είναι) η θέση τους.

Εμείς θα τροποποιήσουμε την αρχική σελίδα ενσωματώνοντας έναν player με το κανάλι της Βουλής (ελπίζω να μην απεργήσουν οι τεχνικοί του) και ένα feed που θα συλλέγει αυτόματα ειδήσεις από το twitter με το hashtag #tpp και το #rbnews. Σας ζητάω  να ενισχύσετε την προσπάθειά μας για ουσιαστική ενημέρωση χρησιμοποιώντας τα.

Αγαπητέ δημοσιογράφε, αυτές τις ημέρες η κοινωνία σε χρειάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Το επιχείρημα «καλύτερα να πάμε σε απεργία παρά να ενισχύσουμε την παραπληροφόρηση του MEGA» δεν είναι για μένα πειστικό. Αν θέλεις να αγωνιστείς βγες στο κανάλι που δουλεύεις και πες την αλήθεια. Ρίσκαρε τη θέση σου και μη σκύψεις το κεφάλι. Η δημοκρατία χρειάζεται ΜΜΕ που να εμπνέουν εμπιστοσύνη, όχι μέσα προπαγάνδας. Υπερασπίσου τη δημοκρατία, τη δεοντολογία, την έρευνα και τον μισθό σου αλλά με αυτή τη σειρά.