Ειδικότερα, ζητούν από τους εισαγγελείς Εφετών και τους διευθύνοντες να μεριμνήσουν τα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας για την εφαρμογή του Οργανισμού των Δικαστηρίων, όπως αυτός τροποποιήθηκε επί υπουργίας του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό των Δικαστηρίων, επιτρέπεται η περικοπή – μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ανάλογα με την απόδοσή τους.

Τα δύο έγγραφα των κ.κ. Τέντε και Χρυσικού επισημαίνουν ότι οι περικοπές των αποδοχών θα γίνουν σε όσους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συνεχίζουν «υπαιτίως» τις διακοπές και αναβολές των δικών, όπως και σε εκείνους που έχουν αναστείλει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται όσοι δικαστές θέλουν να δημοσιεύσουν, για παράδειγμα, αποφάσεις αλλά ο πρόεδρος ή ο προεδρεύων της δικαστικής σύνθεσης δεν θέλει να γίνει δημοσίευση ή εάν κάποιος δικαστής θέλει να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία μετά τις 10 π.μ., αλλά ο πρόεδρος αναβάλει όλες τις υποθέσεις που είναι στο πινάκιο.