Το αίτημα της Παλαιστινιακής αρχής υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των μελών του ΟΗΕ και τις περισσότερες μεγάλες δυνάμεις. Κίνα, Ρωσία αλλά και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Κύπρος τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης. Στην Ευρώπη εκτός της Τσεχίας που είχε δηλώσει από ημέρες ότι θα ταχθούν στο πλευρό του Ισραήλ, έκπληξη αποφάσισε η αρνητική ψήφος της Κροατίας. Φυσικά κατά την πρότασης τάχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής αρχής από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ (καθεστώς που ισχύει και για το Βατικανό) δίνει την δυνατότητα επίσημης συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ των 193 κρατών μελών. Στην Δυτική Όχθη πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει το θετικό αποτέλεσμα. Από τη μεριά του το Ισραήλ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το αποτέλεσμα δεν θα φέρει καμία ουσιαστική αλλαγή και αντίθετα απομακρύνει την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η ημερομηνία της ψήφισης επιλέχτηκε από την Παλαιστινιακή αρχή αφού η 29η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της απόφασης του 1947 για τον διαμελισμό της Παλαιστίνης και την δημιουργία δύο κρατών.

Πριν από την ψηφοφορία τον λόγο πήρε ο Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος ζήτησε «το πιστοποιητικό γέννησης της Παλαιστίνης» και τόνισε ότι «η ψήφος υπέρ του αιτήματος της Παλαιστινιακής αρχής είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η λύση των δύο κρατών», ενώ στη συνέχεια καταδίκασε την Ισραηλινή επιθετικότητα λέγοντας ότι «δεν υπήρχε ανάγκη από χιλιάδες επιδρομές για να θυμηθεί ο κόσμος ότι πρέπει να τελειώσει η κατοχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Ο κόσμος να πει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό».

«Θα συνεχίσουμε την λαϊκή, ειρηνική αντίσταση» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας και θα επιδιώξουμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και επίλυση του θέματος των προσφύγων, υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αρχής αλλά προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει και το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει…»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Ισραήλ ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί την ειρήνη και επιτέθηκε προσωπικά κατά του προέδρου Αμπας προσάπτοντας του ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη και ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις που γίνονται από την ισραηλινή πλευρά.

Οι Παλαιστίνιοι πριν από 65 χρόνια έκαναν το λάθος να μην δεχτούν την λύση των δύο κρατών που είχαν προτείνει τα Ηνωμένα Έθνη με τότε ψήφισμα τους, επισήμανε ο αντιπρόσωπος, «και το ίδιο λάθος κάνουν και σήμερα».

Αγώνας για την αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας των Παλαιστίνιων, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, πού πήρε το λόγο αμέσως μετά για να δηλώσει ότι «περιμένουμε την πλήρη ανεξαρτησία της Παλαιστίνης σαν ισότιμο μέλος του ΟΗΕ».

«Σαν Τούρκοι στεκόμαστε στο πλάι σας και θα είμαστε στο πλάι σας για πάντα», είπε ζητώντας εν μέσω χειροκροτημάτων «να πάρει η Παλαιστίνη τη θέση που της ανήκει».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και το παρατεταμένο χειροκρότημα το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μούν, που έκλεισε την συνεδρίαση ζητώντας από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να ξεκινήσουν έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με στόχο την τελική ειρήνευση στην περιοχή.