Σε αυτό εικονίζονταν φωτογραφίες παιδιών μεταναστών, ασθενών της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Μυτιλήνης και των γονέων συνοδών τους, συνοδεία κειμένου με ρατσιστικό και χυδαίο λόγο κατά των μεταναστών.
 
Η προκήρυξη αυτή, η πρώτη προκήρυξη της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο, κατήγγειλε τη νοσηλεία παράνομων μεταναστών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Αναφερόταν στη «βρώμα και απλυσιά που τους συνοδεύουν», σε δημοσιογράφους που δήθεν «στοχοποιούν τα γραφεία της οργάνωσης». Ενώ τέλος παρέθεταν και φωτογραφίες «από την ξενοδοχειακή διανυκτέρευση λαθρομεταναστών στο νοσοκομείο μας, τραβηγμένες από συμπολίτες μας, όπου ακόμα και η νοσηλεία τους ήταν αδύνατη». Η προκήρυξη μοιράστηκε σε χωριά της Λέσβου το προπερασμένο Σαββατοκύριακο και υπογράφονταν από τις τοπικές οργανώσεις Μυτιλήνης, Καλλονής, Πολιχνίτου, Παρακοίλων, Θερμής, Λουτρών ενώ κατέληγε σημειώνοντας «και έπεται συνέχεια».
 
«Πέρα από το πόσο ανήθικα και παράνομα χρησιμοποιούνται φωτογραφίες παιδιών για να προωθηθεί το ρατσιστικό δηλητήριο, στο κείμενο περιέχεται αντιεπιστημονική πληροφόρηση για δήθεν μετάδοση ασθενειών από τους μετανάστες, όπως και δυσφήμιση για τις συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο μας, όπου παρά την τεράστια έλλειψη προσωπικού οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη για να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με την υπάρχουσα κατάσταση» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση των γιατρών του ΕΣΥ στη Λέσβο.
 
Ο σύλλογος των γιατρών αναφέρεται στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών Ελλήνων και μεταναστών σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, υποστηρίζοντας πως «η αρρώστια και ο πόνος δεν έχουν χρώμα, γένος, θρησκεία ή φυλή και η κυκλοφορία του φυλλαδίου αυτού αποτελεί ντροπή για την κοινωνία μας». Επίσης χαρακτηρίζουν «ανεύθυνα και αντιεπιστημονικά» τα όσα λέγονται κατά καιρούς, «από πολιτικούς, επίσημους φορείς και Μέσα Ενημέρωσης και τώρα από τους νοσταλγούς του Χίτλερ». Όπως τονίζουν «Ασθένειες όπως το AIDS, η ηπατίτιδα Β, η σύφιλη και βλεννόρροια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες. Για την μετάδοση τους δεν ευθύνονται οι μετανάστες αλλά όσοι έρχονται σε σεξουαλική επαφή με φορείς και δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Η ελονοσία δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο παρά μόνο με το κουνούπι φορέα που ενδημεί κυρίως σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Η φυματίωση μεταδίδεται από τα σταγονίδια του βήχα φορέων που μεταδίδουν τη νόσο. Απαιτείται στενή επαφή και συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους».
 
Και καταλήγουν σημειώνοντας πως «υγειονομικές βόμβες», είναι όσοι κλείνουν τα νοσοκομεία, αφήνουν τα παιδιά των ανασφάλιστων χωρίς εμβόλια και αναγκάζουν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να τρώνε από τα σκουπίδια και να κοιμούνται στους δρόμους. Κίνδυνος για την υγεία και την κοινωνία είναι όσοι βάζουν τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων πάνω από τα παιδιά που λιποθυμάνε από ασιτία στα σχολεία, πάνω από όσους καθημερινά αυτοκτονούν από απόγνωση και ταπείνωση».
 
Πριν τρεις εβδομάδες ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου είχε καταδικάσει την πρακτική του επικεφαλής της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στη Λέσβο Γιώργου Διακορώνα, γιατρού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο οποίος σε συγκέντρωση της Αστυνομίας είχε αναφερθεί σε «συφιλιδικές λαθρομετανάστριες που γεννάν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης». Το γεγονός είχε προκαλέσει ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η απάντηση του γιατρού στους βουλευτές με τη χρήση χαρτιού με το λογότυπο του ΕΣΥ και της υπηρεσιακής σφραγίδας προκάλεσε την πραγματοποίηση ΕΔΕ με εντολή της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης σε βάρος του γιατρού, μέλους της «Χρυσής Αυγής».