Οι αναρτήσεις θα ανανεώνονται τακτικά για να μείνει το θέμα επίκαιρο μέχρι το τέλος του '12! Στο πεδίο των σχολίων μπορείτε  να προσθέσετε προτάσεις  (παζάρια, εκθέσεις, βιντεοπροβολές, δράσεις κ.λπ.) που θεωρείτε ενδιαφέρουσες για χριστουγεννιάτικο βολτάρισμα. 
——0—————–0——————0——————0—————–0—————–0———————0——————

Ο γαστρονομικός διαδικτυακός οδηγός  all-restaurants  παρουσιάζει γιορτινές προτάσεις για φαγητό, μέχρι τη μέρα της Πρωτοχρονιάς. Περισσότερα  εδώ.   
———————————–

«Γλυκάνετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα με σοκολάτες και ταυτόχρονα στηρίξτε την προσπάθειά μας στη μάχη κατά της παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο. Δωρίστε στους φίλους σας ανακυκλωμένα αντικείμενα από τη Μαδαγασκάρη και βοηθήστε ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα ανακύκλωσης της Αφρικής». Και φέτος τα Χριστούγεννα η  Fair Trade Hellas  έχει ιδέες και ολοκληρωμένες προτάσεις δώρων από μόλις 2 ευρώ, που συνδυάζουν χρηστική αξία, ποιότητα και σεβασμό προς τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Μπορείτε να επισκεφτείτε το κατάστημα (Βεΐκου 2 Ακρόπολη) ή να ζητήσετε να σας αποστείλουν τις παραγγελίες με αντικαταβολή σε Ελλάδα και Κύπρο (210-3614070, [email protected]). 
—————————————-

«Οι γιορτές φέτος θέλουν φροντίδα και ζεστασιά. Έτσι τουλάχιστον θέλουμε να τις γιορτάσουμε εμείς…». Το εστιατόριο  Dirty Ginger  (Τριπτολέμου 46 και Περσεφόνης, Γκάζι, 210-3423809), παρουσιάζει το εοραστικό μενού του και μας καλεί να περάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με κέφι, κρασιά και αγκαλιές… Το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παντζάρια και πατάτες    ψημένα στη χόβολη σερβιρισμένα με γιαούρτι, αρωματικά και σκόρδο,  αρωματική σαλάτα    με μουστάρδα και μέλι,  μαριναρισμένη γαλοπούλα    γεμιστή με ρύζι κάστανα σταφίδες και κουκουνάρι,  ψητές πατάτες   με ζωμό πορτοκαλιού, πετιμέζι και πάπρικα και για γλυκό  πάβλοβα    λεμόνι με ρόδι. Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρωτοχρονιάτικο μενού… Περισσότερες λεπτομέρειες για φαγητό και τιμές   εδώ.
—————————

Το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.),  ένα από τα δύο σωματεία που συνδιοργανώνουν το ετήσιο παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος,  παρουσιάζει την εκδήλωση «Εκποίηση – Παζάρι Βιβλίου» στο εμπορικό κέντρο River West (Λεωφόρος Κηφισού 96 δίπλα από το ΙΚΕΑ),  από  3 έως 31 Δεκεμβρίου: 100 εκδότες διαθέτουν 150.000 τίτλους βιβλίων με εκπτώσεις από 70% έως 90%.
—————————


«Με την πεποίθηση ότι τα ωραία πράγματα δεν είναι πάντα ακριβά, η Μαύρη Πάπια ετοίμασε ένα χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, όπου νέοι και καταξιωμένοι δημιουργοί θα εκθέσουν τα έργα τους σε τιμές προσιτές για όλους. Καπέλα, περίτεχνα κασκόλ και εσάρπες, κατασκευές, μικρά έργα τέχνης, χειροποίητα ρολόγια τοίχου και υφασμάτινα κοσμήματα αποτελούν τον κορμό του χριστουγεννιάτικου μπαζάρ, που ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιανουαρίου». Στο Black Duck, Χρήστου Λαδά 9α, περιοχή Καρύτση. Περισσότερες λεπτομέρειες   εδώ.
—————————-
 

Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων διαρκεί σχεδόν ένα μήνα, 11 Δεκεμβρίου του '12 μέχρι 5 Ιανουαρίου του '13,  με  πλήθος εκδηλώσεων σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα  εδώ.   
—————————

Μαρμελάδες σπιτικές, κρητική ρακή, μυρωδάτο ξύδι, άσπρο και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά λικέρ, γλυκά του κουταλιού – μαζί με βιβλία, cd-dvd, χειροποίητα κοσμήματα, κεριά, χριστουγεννιάτικα στολίδια και πολλά παιχνίδια πωλούνται στο μπαζάρ που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός φορέας  Ατενέουμ  Tα έσοδα θα ενισχύσουν τα σπουδαστικά βοηθήματα, τα σεμινάρια και τις μουσικές εκδηλώσεις του Ατενέουμ.  12-31 Δεκεμβρίου, Αδριανού 3, Θησείο, 210-3211987 – ώρες λειτουργίας καθημερινά 11 π.μ. – 7 μ.μ., Κυριακές, Παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και από 27- 31/12: 11 π.μ. – 4 μ.μ..
—————————–

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Μέγαρο Μουσικής ετοιμάζει ένα εξαντλητικό (!) πρόγραμμα κλασικού μπαλέτου: 22 παραστάσεις της  Ωραίας Κοιμωμένης  του  Τσαϊκόφσκι, με μερικούς από τους σημαντικότερους χορευτές της διεθνούς σκηνής (από το Κόβεντ Γκάρντεν, το Μπαλέτο του Τόκιο, την Όπερα του Παρισιού, το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου, την Όπερα του Κρεμλίνου κ.ά.).  14-30 Δεκεμβρίου,  σε απογευματινές και βραδινές παραστάσεις. Πληροφορίες στο 210-7282333 και στο www.megaron.gr
————————

«Τα υλικά που χρειάζονται είναι: ένα βιτάμ, ένα πακέτο ζάχαρη, ένα πακέτο ζάχαρη άχνη, δύο αυγά, χρωματιστές καραμέλες και μπισκότα για τη διακόσμηση και μια χάρτινη βάση ζαχαροπλαστείου». Το καλλιτεχνικό εργαστήρι   Ουτοπία   καλεί παιδιά (απο πέντε ετών και πάνω) που αγαπούν τη ζαχαροπλαστική σε ένα εργαστήρι όπου θα μάθουν πώς να ζυμώνουν, να ψήνουν και να διακοσμούν σοκολατένια σπιτάκια. Η διαδικασία κρατά δύο ώρες, το κόστος είναι 15 ευρώ συν τα υλικά που κοστολογούνται 4 ευρώ (ή τα φέρνει το κάθε παιδί απ’ το σπίτι του) και φεύγοντας τα παδιά θα παίρνουν μαζί τους τα σπιτάκια τους (25x15x20 cm). Από τις   17 έως τις 30 Δεκεμβρίου.   Επειδή οι ομάδες είναι μικρές καλό είναι να γίνουν κρατήσεις εκ των προτέρων στα 210-2011719, 6974-033734. Αμπατιέλου 2 Πατήσια, ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος.
————————-

20 Δεκεμβρίου με 19 Ιανουαρίου    το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γκοβόστη (Ζωοδόχου Πηγής 73, Εξάρχεια), διαθέτει 3.000 τίτλους βιβλιών μόλις με 3 ευρώ. Δευτέρα-Παρασκευή 08:30-15:30 και Σάββατο 09:00-14:00. 
————————–

Η γκαλερί CAN (Christina Androulidaki Gallery, Αναγνωστοπούλου 42, 210-3390833) ετοιμάζει ένα μπαζάρ με έργα τέχνης, αντικείμενα και πόστερ καλλιτεχνών (όπως οι Αλέξης Ακριθάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γεωργία Σαγρή, Παύλος Τσάκωνας κ.ά.) με τιμή  «εκκίνησης» τα 10 ευρώ. Από τις  20 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
—————————-

«To Ξίφος της Δύναμης! Σφυρηλατημένο όταν ο κόσμος ήταν νέος, και το πουλί και το θηρίο και το λουλούδι ήταν ένα με τον άνθρωπο, και ο θάνατος δεν ήταν παρά ένα όνειρο!». Mια οπτικοακουστική εγκατάσταση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εικαστικών παρουσιάσεων του περιοδικού Lust και που συνδυάζεται με πάρτι και live μουσική.   28 και 29 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ. στα γραφεία του Lust, Μιλτιάδου 17, Αθήνα. 
—————————

«Πώς ένας φτωχός θα αποκτήσει όλα τα καλά του κόσμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή και πώς αλλάζει η ζωή μέσα σε μια στιγμή;». O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών σας προσκαλούν στην παράσταση αφήγησης χριστουγεννιάτικων παραμυθιών με συνοδεία μουσικής (κανονάκι και μικρά οργανάκια από διαφορετικές γωνιές του κόσμου), το    Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στις 12:00. Στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί το μπαζάρ του Επιστημονικού Συνδέσμου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων Victor Artant-ΝΙΚΗ.   Στο κτίριο του ΣΕΑ, Ερμού 134-136, Θησείο.   
—————————-

Οι  Outsiders  ξανά στον τόπο του εγκλήματος, παίζουν δικά τους τραγούδια μαζί διασκευές από folk rock, country rock, rock 'n' roll, blues κ.ά. Με πολλά κέφια αλλά και special guests, θα γιορτάσουν μαζί σας την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, το   Σάββατο 29 Δεκεμβρίου   στις 11 μ.μ. στο After Dark (Ιπποκράτους και Διδότου 31). Τιμή εισιτηρίου 7 ευρώ.

—————————-

Το Μουσείο της Ακρόπολης καλωσορίζει τους επισκέπτες στην αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας με τρισδιάστατες προβολές, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τα μνημεία της Ακρόπολης.  Η δεκαπεντάλεπτη ταινία «Η Ακρόπολη στην Αρχαιότητα» προβάλλεται από 1:30 μ.μ. έως 5:00 μ.μ., με συμβολικό αντίτιμο ειδικού εισιτηρίου 1 ευρώ. Το    Σάββατο 29 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου. 

—————————-

To Frown Tails (Αγ. Ελεούσης και Πρωτογένους, Μοναστηράκι) φιλοξενεί ένα μπαζάρ με ρούχα και αξεσουάρ από τη χειμερινή κολεξιόν της σχολής δημιουργικής ραπτικής «Ραπτομηχανόβιες» το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.
——————————

Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου το Floral (Θεμιστοκλέους 80 Εξάρχεια) στήνει ένα γνήσιο jazz πανηγύρι, με τους JazzMatazz να ξεσκονίζουν τα πιο κουλ swing και jazz τραγούδια, να ξανασυναρμολογούν ελληνικά oldies και να γράφουν κομμάτια για το αβέβαιο σήμερα, για τα μοντέρνα Πείνα(π) γκέρλς, γι' αυτούς που δεν χάνουν την όρεξη και το πείσμα τους. Στις 22:00, είσοδος 4 ευρώ. 
——————————

Την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το six dogs (Aβραμιώτου 6-8 Μοναστηράκι) μάς υποδέχεται με μια 24ωρη μαραθώνια εξτραβαγκάνζα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, άγιους βασίληδες στον κήπο, gluhwein, σπιτικά μελομακάρονα, σπάσιμο  Piñatas, βασιλόπιτα, gig space party, bar party… όλα με δωρεάν είσοδο! Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα    εδώ
——————————-

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας»  έγιναν διάσημοι μέσα από την πένα της  Gabrielle- Suzanne Barbarot de Baeumont  τον 18ο αιώνα… Πρόγονος του γνωστού παραμυθιού θεωρείται ο αρχαίος ελληνικός μύθος «Έρως και Ψυχή» ενώ παραλλαγές του συναντάμε στα λαϊκά παραμύθια όλης της Ευρώπης. Ο  θίασος του  Ηλία Καρελλά  παρουσιάζει την ιστορία σε μια παράσταση  όπου  μουσικοί παίζουν ζωντανά επί σκηνής γκάιντα, ούτι, λαούτο, μαντολίνο, κιθάρα, πιάνο και τραγουδούν σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και τα νησιά του Αιγαίου. Το θέαμα πλαισιώνουν ηθοποιοί με μάσκες, κούκλες, σκιές και προβολές video animation, που συνοδεύουν την Πεντάμορφη στον μαγικό Πύργο του Παράξενου Πρίγκηπα… Στην Κεντρική Παιδική Σκηνή – Θέατρο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, τηλ. κρατήσεων 210-7777104), παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ., έκτακτες παραστάσεις Τετάρτη 26/12 και  Τετάρτη 02/01 (ίδιες ώρες). 

———————————

«Ελάτε με την παρέα σας, ζητήστε ένα δροσιστικό ποτό ή cocktail και περάστε την ώρα σας ψάχνοντας και δοκιμάζοντας τι ταιριάζει καλύτερα στην εμφάνιση και το χαρακτήρα σας!». Το IPPO Bar (Θησέως 11, Σύνταγμα) φιλοξενεί τριήμερο bazaar με second hand αντικείμενα, ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ. 28 – 30 Δεκεμβρίου.
———————————