Υπάρχει μια αθέατη πλευρά στο χαμό που γίνεται για το δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ που ενέκριναν μεγάλες και μικρές τράπεζες για το Mega των μεγαλοεκδοτών. Τα λεφτά αυτά είναι δικά τους για να μπουν στα …δικά τους χρωστούμενα από το κανάλι…

Καταρχήν η είδηση: “H εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. ανακοινώνει τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ.  Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας”. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία στο Χρηματιστήριο, βάζοντας φωτιά στα διαδικτυακά Μέσα, ενημερωτικά και κοινωνικά.

Η πρώτη εκτίμηση ήταν πως το τραπεζικό, πολιτικό σύστημα στηρίζει το κανάλι των εκδοτών από την επικείμενη κατάρρευση του, πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για ευνόητους λόγους. Ήταν το κανάλι που όχι απλώς ταυτίστηκε με την τροικανή πολιτική, ήταν αυτό που τα στελέχη του δημιουργούσαν και πολλαπλασίαζαν τις καθημερινές δόσεις ψεκασμού χειραγώγησης. Ενίοτε έδιναν και εντολές στους πολιτικούς “υπαλλήλους” τους, εκλεγμένους με την ψήφο του λαοού.
Το ποσό των 98 εκατ ευρώ κατά εκιτμήσεις οικονομικών αναλυτών (δέστε και εδώ) δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του. Η Τηλέτυπος έχει βραψυπρόθεσμα χρέη ύψους 190 εκατ. ευρώ και εξαιτίας της διαφημιστικής πτώσης εγγράφει καθημερινά ζημιές.Τα 10 εκατ. δάνειο που έλαβε πριν ένα περίπου μήνα, κατευθύνθηκαν απευθείας στις θυγατρικές των μετόχων. Το νέο δάνειο των 98 εκατ. θα κατευθυνθεί για την πληρωμή των τόκων στις τράπεζες για τα δάνεια που έχει το κανάλι. 
Πληροφορίες του capital επιμένουν πως η ” συμμετοχή των τραπεζικών ομίλων είναι περίπου αναλογική των μέχρι τώρα υποχρεώσεων της Τηλέτυπος στις συγκεκριμένες τράπεζες”. Δηλαδή με το δάνειο θα πλρηωθούν οι τρείς τουλάχισονς δόσεις που έμεναν ανεκτέλεστες από τον περασμένο Δεκέμβριο. Επιπλέον το Mega πρέπει να πληρώσει δόση στην ΤΕΑΜ για το Τσάμπιονς Λίγκ της προηγούμενης τηλεοπτικής 3ετίας κατά την οποία έχει τα δικαιώματα. Θα περισσέψει άραγε κάτι για το τηλεοπτικό πρόγραμμα; Ή για τους μισθούς;
Το βέβαιο είναι πως οι τράπεζες ενέκριναν τα 98 εκατ. ευρώ πριν την τοποθέτηση των επιτρόπων, άλλο ένα γεγονός που καταδεικνεύει πως το παιχνίδι της διαπλοκής αποκτά νέο παράγοντα και γίνεται πολυσύνθετο. 
Το σημαντικότερο όλων είναη η θέση που θα τηρήσουν οι μεγαλομέτοχοι του Mega. Τα λεφτά των θυγατρικών τους τα πήραν με το δάνειο του καναλιού, τις δόσεις θα τις πληρώσουν επίσης με το δάνειο.Η τύχη του καναλιού τους όμως δεν έχει ακόμη κριθεί.