Πόσα τα δάνεια του Mega; Πόσα είναι τα δάνεια της Πήγασος Εκδοτικής; Πόσα, τα δάνεια του ΔΟΛ; Ξεχάσαμε κανένα; Α! ναι. Πόσα είναι τα δάνεια του βασικού μετόχου του ΔΟΛ;

Ο θόρυβος, που έχει ξεσπάσει για την αθρόα εκταμίευση εκατομμυρίων ευρώ από τις κρατικοποιημένες στην πράξη ελληνικές τράπεζες προς συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λίγο πριν την έλευση των επιτρόπων (υποτίθεται θα ασκήσουν σοβαρό έλεγχο στη ροή του χρήματος), μόνο τυχαίος δεν είναι.

Κάποιοι θα πουν ότι το γεγονός της διευθέτησης «εκκρεμών» υποθέσεων λίγες μέρες πριν την έλευση των επιτρόπων ενέχει στοιχεία καχυποψίας.  Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι ο θόρυβος γίνεται για να πάρουν λεφτά και άλλα μέσα και όχι μόνο οι παραπαίουσες κορωνίδες του κατεστημένου.

Ισως τα πράγματα είναι απλά: Επιτέλους να σταματήσει η χρηματοδότηση του τριγώνου της διαπλοκής: τράπεζες-μέσα μαζικής ενημέρωσης-κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι το επεισόδιο που ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ (ευτυχώς που κάποιος ασχολείται) και το τηλεοπτικό κανάλι MEGA, με αφορμή το νέο δανεισμό του καναλιού δεν είναι το τελευταίο. Θα υπάρξουν κι άλλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στο κανάλι για τον δανεισμό των 98 εκατ. ευρώ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος «αθώωσε» τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τυχόν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία, παρεμπιπτόντως, υπάρχει και το όνομα μέλους της Τηλέτυπος Α.Ε.

Επί τη ευκαιρία και για το θέμα αυτό, κάποια πράγματα χρειάζεται να ξεκαθαριστούν:

Η Τηλέτυπος Α.Ε. ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού καναλιού MEGA εξέδωσε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 3/1/2013:

03/01/2013
ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)
H εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. ανακοινώνει τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ.  Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας.

 
Η  ανακοίνωση λέει  ότι η εταιρεία σύναψε νέο κοινό ομολογιακό δάνειο 98 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και για την χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών.

Όταν οι εταιρείες λένε αναχρηματοδότηση εννοούν ότι παίρνουν ένα νέο δάνειο για να αποπληρώσουν τα υφιστάμενα, τα οποία έχουν καταστεί (μέρος ή όλα) ληξιπρόθεσμα και τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν. Ετσι, με το νέο δανεισμό μεταθέτουν και τις αποπληρωμές του στο μέλλον. Επίσης, στην αναχρηματοδότηση «τσιμπάνε» πολλές φορές και νέο δανεισμό.

Η εταιρεία Τηλέτυπος έλαβε τέτοιο δάνειο για να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του υφιστάμενου δανεισμού. Μέρος της χρηματοδότησης (8,5 εκατ. ευρώ) είναι νέος δανεισμός σύμφωνα με την εταιρεία προφανώς για να κλείσει, νέα, υπό διάνοιξη τρύπα,  στο κεφάλαιο κίνησης.

Το γεγονός,  ότι η Τηλέτυπος απάντησε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προηγουμένως έγινε αύξηση κεφαλαίου και οι μέτοχοι κατέλαβαν μετρητοίς 10,1 εκατ. ευρώ , είναι αλήθεια. Όμως είναι αλήθεια και το ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού κατευθύνθηκε όχι στην αποπληρωμή δανείων αλλά σε θυγατρικές εταιρείες των βασικών μετόχων (ΑΤΑ Α.Ε., Ανωση Α.Ε. Δηλαδή βγήκαν από τη μία τσέπη των μετόχων και μπήκαν στην άλλη τσέπη τους).

Επίσης, η Τηλέτυπος ανέφερε ότι δόθηκαν εγγυήσεις. Ευτυχώς, γιατί δεν είχαν δοθεί μέχρι τώρα.

Και κάτι τελευταίο.  Μήπως οι βασικότεροι μέτοχοι της Τηλέτυπος Α.Ε., δηλαδή οι ΔΟΛ και Πήγασος Α.Ε. παίρνουν συνεχώς δάνεια από τις τράπεζες;  

Ο ρόλος της Alpha Bank

Και όπου υπάρχουν μεγάλα δάνεια προς τον ισχυρότερο πόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που σχηματίζεται από τους ομίλους ΔΟΛ Α.Ε., Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. και Τηλέτυπος Α.Ε.  υπάρχει και μία Alpha Bank. Μια τράπεζα, που χρηματοδοτεί τα παραπάνω μέσα με πάνω από 100 εκατ. ευρώ και ξεχωριστά ορισμένους από τους μετόχους των μέσων (Στ. Ψυχάρη).

Η συγκεκριμένη τράπεζα  εξυπηρετεί με το παραπάνω τα εκδοτικά συμφέροντα με χρήματα των ελλήνων καταθετών και ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι, αλήθεια κύριε Μαντζούνη (διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank), έχουν ερωτηθεί;