“Η οδοντιατρική εξαιρείται από τις υπηρεσίες υγείας. Πριν την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ ο ΟΠΑΔ δικαιολογούσε ένα μικρό ποσό από την οδοντιατρική δαπάνη, τώρα ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τίποτα. Προβλέπεται μόνο από το 2014 και υπό προϋποθέσεις μία μορφή κάλυψης της οδοντιατρικής δαπάνης” επισήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), Αθανάσιος Δεβλιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την αυριανή πανελλαδική απεργία γιατρών και οδοντιάτρων,.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ένας ασφαλισμένος του ΟΠΑΔ που πλήρωνε 40 ευρώ για καθαρισμό δοντιών έπαιρνε από το ταμείο του 22 ευρώ, ενώ για ένα σφράγισμα που κόστιζε από 35 έως 50 ευρώ έπαιρνε μόνο 6,5 ευρώ.

“Σήμερα το 100% της οδοντιατρικής δαπάνης βαρύνει τον ασφαλισμένο ο οποίος δεν παίρνει τίποτα από τον ΕΟΠΥΥ ενώ υπάρχουν ασθενείς που πρέπει να κάνουν απονεύρωση και μας ζητούν να τους βγάλουμε το δόντι γιατί δεν μπορούν πληρώσουν. Πέφτει το βιωτικό επίπεδο και αυτό αντικατοπτρίζεται στη στοματική υγεία. Η παραμέληση της στοματικής υγείας προκαλεί ενδοκαρδίτιδα, σπειροματονεφρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ από μια οδοντιατρική εξέταση μπορεί να γίνει πρώιμη διάγνωση παθήσεων όπως ο στοματικός καρκίνος και το AIDS” επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΣΘ Βασίλειος Μυλωνάς.


Η αδυναμία παροχής οδοντιατρικής περίθαλψης ωθεί πολίτες και οδοντιάτρους στο εξωτερικό. Οι πολίτες αναζητούν φτηνές οδοντιατρικές υπηρεσίες στις γειτονικές χώρες ενώ οι οδοντίατροι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Την τελευταία τριετία περίπου 280 από τα 1750 μέλη του ΟΣΘ ζήτησαν από τον Σύλλογο πιστοποιητικά για να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα το 2010 ζήτησαν πιστοποιητικά 30 οδοντίατροι, το 2011 άλλοι 80 και 150 το 2012.

Τα μέλη του ΟΣΘ θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 11.30 συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και θα παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο υπουργό Θεόδωρο Καράογλου.