Περίπου 50 φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας βρίσκονταν από το πρωί της Πέμπτης στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου διεξήχθη η τελετή ορκωμοσίας πτυχιούχων φοιτητών. Μετά το τέλος της ορκωμοσίας, το μεσημέρι, γύρω στα τριάντα άτομα, μαζί με το Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, κατευθύνθηκαν έξω από το γραφείο της πρυτάνεως, Αναστασίας Σαλή Παπασαλή, που βρίσκεται στο ίδιο κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας, ζητώντας να μιλήσουν μαζί της για το ζήτημα του εξαμήνου εξωτερικού των φοιτητών. (Το εξάμηνο εξωτερικού, το οποίο έως το 2012 ήταν υποχρεωτικό για τους μελλοντικούς μεταφραστές και ήταν μέρος της εκπαίδευσής του, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δεν θα χρηματοδοτείται και θα είναι προαιρετικό).
 
Η πρύτανης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φοιτητών, δεν δέχθηκε να τους δει και κλειδώθηκε στο γραφείο της. Οι φοιτητές παρέμειναν στο σημείο, αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, εάν η κα Σαλή Παπασαλή δεν δεχόταν να μιλήσει μαζί τους. Οι φοιτητές τονίζουν ότι δεν προέβησαν σε καμία βίαιη πράξη ή προπηλακισμό.
 
Γύρω στις 18:50 έφτασε στην Ιόνιο Ακαδημία κλούβα της αστυνομίας. Αστυνομικοί μπήκαν στο κτήριο του Πανεπιστημίου και προχώρησαν σε προσαγωγές 27 φοιτητών για παραβίαση οικιακής ειρήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να συνεχίσουν τις προσαγωγές, όμως εκείνη την ώρα έφτανε αντικατασταλτική πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και έτσι οι δυνάμεις της αστυνομίας αποχώρησαν από την Ιόνιο Ακαδημία μαζί με τους προσαχθέντες.
 
Στη συνέχεια, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγήθηκαν οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές. Ανάμεσά τους και αντιπροσωπείες των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
 
Στο αστυνομικό τμήμα οι φοιτητές έδωσαν αποτυπώματα, φωτογραφήθηκαν και κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις για το συμβάν. Γύρω στις 00:00, τη νύχτα της Πέμπτης, οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η γραμματέας της πρυτάνεως που κατέθεσε τη μήνυση δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να ασκήσει ποινική δίωξη.
 
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους φοιτητές του πανεπιστημίου, τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα “αφού πρώτα τους είχαν πάρει καταθέσεις και δημιουργήσει φάκελο (δακτυλικά αποτυπώματα φωτογραφίες κλπ). Μέχρι εκείνη την ώρα υπήρχαν δεκάδες αλληλέγγυοι-ες στην ασφάλεια μεταξύ τους και αρκετοί καθηγητές. 
Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν καθηγητής ο οποίος βρισκόταν στο χώρο της πρυτανείας και κατέθεσε ότι οι φοιτητές το μόνο που έκαναν ήταν να περιμένουν την πρύτανη. Και οι 27 αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Αν και η υπάλληλος που κατέθεσε τη μήνυση ζήτησε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη η υπόθεση θα περάσει από την εισαγγελία.
 
Να σημειωθεί ότι η Σαλή έχει αποδείξει περίτρανα, τα δύο χρόνια που βρίσκεται στη θέση της πρυτάνεως, την ανικανότητα της να διοικήσει το πανεπιστήμιο. Εκτός απ΄το γεγονός ότι αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με την φοιτητική κοινότητα καθότι είναι ανίκανη να κατανοήσει αλλά και να ασχοληθεί με τα προβλήματα της, έχει: πραγματοποιήσει δωρεάν 48.000Ε στο 1ο νεκροταφείο Αθηνών, καταστρέψει δεκάδες βιβλία με το πρόσχημα ότι δεν χωρούσαν στη βιβλιοθήκη, χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση ξενώνα στο πανεπιστήμιο με 300.000 κ.α.
 
Όσο για τη σχέση της με τον Δένδια και τη Ν.Δ. απλά να αναφερθεί ότι στις τελευταίες εκλογές ήταν 6η στο ψηφοδέλτιο επικράτειας του κόμματος.
 
Στα κύρια αιτήματα μέχρι στιγμής είναι και η παραίτηση τόσο της Σαλή όσο και του Δένδια”, αναφέρουν ακόμα.
 
Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μήνυση κατέθεσε η γραμματέας της πρυτάνεως και όχι η ίδια. Ως εκ τούτου παραμένει το ερώτημα ποιος πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στην Ιόνιο Ακαδημία, πράξη για την οποία χρειάζεται εισαγγελική παραγγελία.