Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να «σηκώσει τη γέφυρα και να αποσυρθεί από τον κόσμο», αλλά να παραμείνει στην ΕΕ ως «ενεργό και αφοσιωμένο» μέλος της. 

Πρόσθεσε ότι θέλει η χώρα του να παραμείνει σε μία ανανεωμένη ΕΕ, αλλά ότι η απογοήτευση στη Βρετανία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της μέχρι σήμερα.«Θέλω μια επιτυχημένη Ευρώπη και θέλω μια σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που θα μας κρατά εντός της τελευταίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κάμερον μίλησε για μια Ευρώπη με λιγότερο γραφειοκρατεία, περισσότερο ανταγωνιστική, που θα κινείται με την ευελιξία ενός δικτύου και όχι με την ακαμψία ενός μπλοκ, αναλύοντας το όραμά του για την ΕΕ. Με τo να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια δεν θα διασφαλιστεί ένα μέλλον για την ευρωζώνη, ούτε θα έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της, διαβεβαιώνει.

Αναφερόμενος στην ενιαία αγορά είπε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Βρετανία είναι στην ΕΕ: «Είμαστε μια οικογένεια δημοκρατικών εθνών…των οποίων το κύριο θεμέλιο είναι η ενιαία αγορά παρά το ενιαίο νόμισμα. Εμείς που είμαστε εκτός ευρώ, αναγνωρίζουμε ότι αυτοί που βρίσκονται εντός πιθανώς θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες μεγάλες θεσμικές αλλαγές».

Ο Κάμερον με την ομιλία του τερματίζει μια πολύμηνη συζήτηση, σχετικά με την πορεία της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας το σχέδιό του για το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί πριν το τέλος του 2017 εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του 2015.