Το επιχειρησιακό σωματείο του μετρό θα προχωρήσει εκ νέου σε απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα από τις 12.00 έως τις 16.00 να μην κυκλοφορεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς.
 
Ειδικότερα:
 
– Το Μετρό δεν θα λειτουργήσει.
 
– Ο Ηλεκτρικός και το Τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12.00 έως τις 16.00.
 
– Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 11.00 ως τις 17.00, που σημαίνει ότι η απόσυρση των οχημάτων θα ξεκινήσει από τις 10.00, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 18.00.
 
Σε ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Σωματείου Εργαζόμενων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), οι απεργοί του Μετρό απαντούν στις κατηγορίες «για ασέβεια προς το επιβατικό κοινό», λέγοντας ότι ευθύνονται «όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, παραμυθιάζουν και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού».
 
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) «απερίφραστα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τους αγώνες όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνίας σε όλη τη χώρα».
 
«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων – αγωνιστών του ΜΕΤΡΟ – ΤΡΑΜ – ΗΣΑΠ, οι οποίοι με την αντίσταση, τον αγώνα και τη δράση τους, ανοίγουν το δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης κατά των παράνομων, βάρβαρων, αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών και ανάλγητων μέτρων που το καθεστώς έχει επιβάλει και προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει και να επεκτείνει» σημειώνει.
 
«Καταγγέλλουμε την αδιαλλαξία της τρικομματικής αντιπροσωπείας στη χώρα, η οποία ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του διαίρει και βασίλευε, προσπαθεί να αμαυρώσει, να κατασυκοφαντήσει και να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων. Ο αγώνας κατά της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, κατά της φτώχειας, της εξαθλίωσης ολόκληρης της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί» υπογραμμίζει.
      
Η ΟΣΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους πολίτες όχι μόνο να κατανοήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ή όποια θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία».
 
Να επιστρέψουν για δουλειά, καλεί τους απεργούς η εταιρία
 
Την υπόσχεση ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί», δηλαδή ότι θα απολυθούν όσοι απεργοί των αστικών συγκοινωνιών δεν επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την κήρυξη των κινητοποιήσεών τους ως παράνομων και καταχρηστικών από τα δικαστήρια, έδωσε την Τετάρτη με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ). 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρία καλεί «όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους», ιδιαίτερα δε «τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου “αιτήματος”».
 
«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί» επισημαίνει η ΣΤΑΣΥ. 
 
Η εταιρεία προσέφυγε και την Τετάρτη στα δικαστήρια «κατά των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα σταθερής τροχιάς» και επισημαίνει ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών «έκρινε και τις σημερινές απεργίες παράνομες και απαγόρευσε τη συνέχισή τους». 
 
«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων, όμως, παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις εξακολουθούν να κινούνται σε μη νόμιμα πλαίσια και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική συνεχίζουν για έβδομη συνεχή ημέρα να ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αττικής και να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης» καταλήγει η εταιρεία.
 

Επί θύραις επίταξη, απειλές για απολύσεις

Προτού ακόμη ανακοινωθεί η νέα απεργία, η κυβέρνηση είχε θέσεi προ της απειλής επιστράτευσης ή και απολύσεων τους συνδικαλιστές του Μετρό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κάλεσε με ανακοίνωσή του τους «πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων» να συμμορφωθούν «μέχρι αύριο» με τις δικαστικές αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Στην κρατική ασφάλεια η δικογραφία για τις απεργίες στα ΜΜΜ

Τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά από σχετική εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου ανέλαβε να χειριστεί υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας

Η εντολή της εισαγγελέως είναι η έρευνα για τη διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας, βάσει της εισαγγελικής εντολής, θα κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες μέλη της διοίκησης των εταιρειών συγκοινωνιών.

Η δικογραφία που απέστειλε η κ. Φάκου στην Κρατική Ασφάλεια περιλαμβάνει δημοσιεύματα που καταγγέλλουν απεργούς οι οποίοι φέρονται να πληρώνονται τις ημέρες απεργίας, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσαν ομαδικά ρεπό ή αναρρωτικές άδειες. Επίσης περιλαμβάνει καταγγελίες ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για το προσωπικό κατά τη διάρκεια των απεργιών, καθώς και δύο δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκριναν τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν διαπιστωθεί η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης δικαστικής απόφασης από τους εργαζόμενους, τότε προβλέπεται ακόμη και απόλυσή τους.

Οι κινητοποιήσεις, πάντως, έχουν κάθε φορά διαφορετικά αιτήματα και ώρες αποχής, αλλά σε κάθε περίπτωση το θέμα της νομικής αξιολόγησης για το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου θα κριθεί τελικά από την υπό εξέλιξη έρευνα.

Εκτός της παραβίασης της δικαστικής απόφασης, θα διερευνηθεί, επίσης, αν διαπράχθηκαν και τα αδικήματα της απιστίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα

«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απάντησαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πριν από την προκήρυξη και νέας κινητοποίησης.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος δηλώνει πως «τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν» και προσθέτει: «Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».

Βενιζέλος: Να σταματήσει η απεργία του κόσμου

Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο, διαμηνύει ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ενώ τελεσίγραφο προς τους απεργούς απηύθυνε και η κυβέρνηση. «Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου» τόνισε ο Σ. Κεδίκογλου.

«Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλώντας με δημοσιογράφους κάνοντας λόγο παράλληλα για «λάθος και συνδικαλιστικό καθώς δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση εργαζομένων και κοινωνίας».

Την ανάγκη λύσης που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και που θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης, υπογραμμίζουν στην ΔΗΜΑΡ. Για εμπρηστικές δηλώσεις κατηγορεί τον υπουργό Μεταφορών από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι η πολιτική επιστράτευση, δεν θα δώσει λύσεις αλλά θα οξύνει τα προβλήματα.

Απεργιακό πρόγραμμα

Αύριο οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Στο διάστημα αυτό θα κάνουν γενική συνέλευση, από την οποία δεν αποκλείεται να προκύψουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Νέες στάσεις εργασίας αναμένεται να κάνουν και οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ.

Ήδη από χθες έχει αποφασιστεί:

  • Στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη 29 του μήνα από τις 12.00 έως τις 16.00 σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό, τραμ, προαστιακό σιδηρόδρομο και τρένα.
  • 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 31 του μήνα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων του σιδηρόδρομου και του Προαστιακού.
Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων: Νίκη στους Εργαζόμενους του Μετρό
 
Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων χαιρετίζει τους αγώνες των εργαζομένων στο Μετρό και τις συγκοινωνίες. Ο Αγώνας τους είναι και δικός μας.
 
Είναι αγώνας:
-ενάντια στις μειώσεις μισθών, την λιτότητα και την φτώχια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
– για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις συλλογικές συμβάσεις, που θέλουν να τις καταργήσουν αφήνοντας τους εργαζόμενους ολοκληρωτικά αδύναμους απέναντι στην εργοδοσία.
– για την υπεράσπιση φτηνών ποιοτικών συγκοινωνιών και συνολικά των δημόσιων αγαθών, που ξεπουλιούνται βάναυσα και εμπορευματοποιούνται.
– για την υπεράσπιση στο δικαίωμα στον αγώνα, ενάντια στον κυβερνητικό-κρατικό αυταρχισμό, τα ίδια τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η τρικομματική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό» προσπαθεί να στρέψει την πλειοψηφία των εργαζόμενων ενάντια στους απεργούς του Μετρό και των συγκοινωνιών. Δείχνει για μια ακόμα φορά με την κήρυξη της απεργίας σε παράνομη ότι μια κυβέρνηση ολοκληρωτική απέναντι στον εχθρό λαό και τους αγώνες του. Τη πρακτική αυτή την ξέρουμε, την αναγνωρίζουμε και την απορρίπτουμε.
 
Απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης—τρόικας- επιχειρηματιών, που θέλουν μέσα από τα τερατώδη μνημόνια να φορτώσουν το βάρος της δικής τους κρίσης στους εργαζόμενους συντρίβοντας κάθε δικαίωμά τους πρέπει να αντιτάξουμε τον ενιαίο αγώνα όλων των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα (απειλές, δικαστικές αποφάσεις, ψέμματα και συκοφαντίες των ΜΜΕ) προσπαθεί να σπάσει τον αγώνα. Αυτό τους καίει όχι η «ταλαιπωρία των επιβατών».
 
Ο αγώνας αυτός μας αφορά όλους. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ.
 
Αλληλεγγύη στους απεργούς του Μετρό και των 
 
Κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων για να ανατραπεί ο μνημονιακός εφιάλτης.
Ολοι στην συγκέντρωση της Τετάρτη το απόγευμα στις 5 στο μετρό και στις άλλες ενέργειες και δράσεις αλληλεγγύης.
 
Κανένας Μόνος του!!!
 
Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!!!