Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν  και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό, ενώ από το Σάββατο οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Τρίτη  και στα αστικά λεωφορεία.

Ακινητοποιημένα βρίσκονται σήμερα έως τη λήξη της κυκλοφορίας τους, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Αναλυτικότερα:

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για αύριο Παρασκευή, και παναττικής πανεργατικής στάσης εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα) αποφάσισε κατά τη σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.
 
Η απεργία αφορά τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και η στάση εργασίας όλα τα σωματεία που υπάγονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό.
 
Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αιτήματα, να ανακληθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών των αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για σύναψη νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
 

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν διάλογο με την κυβέρνηση με αντικείμενο τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, είχαν πρόθεση να αναστείλουν «προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους».
 
Συγκεκριμένα, ζητούν να ισχύσει η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

«Ας έρθουν»

«Ας έρθουν να μας πάρουν, εμείς ταμπουρωνόμαστε εδώ, θα αντισταθούμε” δήλωσε σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό.

«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων» δήλωσε ο Χατζηδάκης, ενώ τόνισε ότι στο διάλογο που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο.

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς»

«Ελάτε να μας πάρετε» ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Σωματείου Αντώνη Σταματόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια.
«Η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων στα Σεπόλια, ενώ αναμένεται η αντίδραση και των εργαζομένων στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Να πάρει πίσω μέτρο επίταξης και να αρχίσει διάλογο με εργαζομένους καλεί τη κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Kάλεσμα αλληλεγγύης

Πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές, πρωτοβουλίες και πολιτικές οργανώσεις δίνουν ήδη άμεσα ραντεβού συμπαράστασης στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια όπου χτυπά η καρδιά του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει τους απεργούς βρίσκει τους αγωνιζόμενους σε κατάσταση ετοιμότητας, με δηλωμένη την πρόθεσή τους να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους.
 
Το αμαξοστάσιο βρίσκεται στον παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισού, στη διασταύρωση με την οδό Λένορμαν. Στην πύλη του αμαξοστασίου πραγματοποιείται ήδη συγκέντρωση αλληλεγγύης.
Και μια μαρτυρία εργαζόμενου:

«Είμαι ηλεκτρολόγος με 22 χρόνια προϋπηρεσία. Δουλεύω σε βάθος 20 και 30 μέτρων κάτω από τη γη, που υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία. Έχω περάσει λεπτοσπείρωση από ποντίκι. Συντηρώ συστήματα με τάση 20.000 Βολτ, όπου για ένα λάθος μπορείς να γίνεις κάρβουνο. Δουλεύω νυχτερινά και τρεις Κυριακές υποχρεωτικά τον μήνα. Όλα αυτά δεν υπολογίζονται πλέον. Στον βασικό μισθό των 750 ευρώ, δικαιούμαι 150 ευρώ τον μήνα γιατί δουλεύω σε ιδιαίτερες συνθήκες και 110-120 ευρώ για τρεις Κυριακές τον μήνα. Όλα μικτά».


Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό

ΣΥΡΙΖΑ: Πραξικόπημα η επιστράτευση των απεργών του Μετρό 
 
«Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο 'χακί' και με ένα νέο 'πραξικόπημα' κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με 'στρατιωτικού' τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη 'κινεζοποίηση' τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».
 
Σχολιάζοντας την απόφαση επιστράτευσης των απεργών του Μετρό, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι «οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.
 
«Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικής και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει» καταλήγει στη δήλωσή του.

ΚΚΕ: Να παραμείνουν όρθιοι οι απεργοί!
 
Σε ανακοίνωση για την επίταξη των απεργών του μετρό, το ΚΚΕ τονίζει:
 
“Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία”.

 ΔΗΜΑΡ: «Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά»