Ο Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αγοράσει εκ νέου ευρωπαϊκά ομόλογα, ενώ παράλληλα εξετάζει και το ενδεχόμενο να μετατρέψει μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων που είναι σε ευρώ σε άλλα νομίσματα, αν και δεν κατονόμασε σε ποια. 
 
«Έχουμε αλλάξει την πολιτική μας σε ό,τι αφορά τα συναλλαγματικά μας αποθέματα. Η Ρωσία διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 500 δισ. δολαρίων. Είναι σαφώς πολλά χρήματα. Το 42% εξ αυτών είναι σε ευρώ. Εξετάζουμε τη μετατροπή μέρους αυτών που είναι σε ευρώ σε άλλα νομίσματα. Είναι ένας νέος τρόπος διαχείρισης των αποθεμάτων μας. Ένας νέος τρόπος διαχείρισης κινδύνου των επενδύσεών μας», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός. 

Απαντώντας σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας κατά πόσο η Ρωσία θα προχωρήσει σε αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. «Όχι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε νέες αγορές ομολόγων. Τουλάχιστον δεν προτιθέμεθα να το πράξουμε αυτή τη στιγμή. Και σίγουρα όχι ευρωπαϊκά ομόλογα». 

Όμως ο Μεντβέντεφ είχε να δώσει και αρκετές συμβουλές προς τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Κατά τον Ρώσο πρωθυπουργό ενώ οι χώρες τις ευρωζώνης έχουν θέσει υπό έλεγχο τα βραχυπρόθεσμα προβλήματά τους, οι συζητήσεις γύρω από τα μέτρα για τη διάσωση της ευρωζώνης διαρκούν πολύ.

Κάλεσε επίσης τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είτε να ισχυροποιηθούν είτε να εγκαταλείψουν το ευρώ. 


Όπως ήταν απόλυτα φυσικό δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Κύπρου και στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας. 
 
Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο αλλά αυτό «θα γίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θεωρούμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των προβλημάτων θα πρέπει να επιλυθεί από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε τη χώρα αλλά θα πρέπει πριν να υπάρξει συμφωνία ως προς τους όρους που αυτό θα γίνει. Δεν θα αρνηθούμε τη βοήθειά μας εφόσον γίνουν αποδεκτοί οι όροι μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει, ήδη, από το 2011 λάβει δάνειο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, με την κυπριακή κυβέρνηση να έχει ζητήσει να υπάρξει κάποια παράταση στην αποπληρωμή του. Την πρόταση της Κύπρου στηρίζουν –σύμφωνα με το Reuters– και οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.