Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο λιμάνι αποσύρθηκαν γύρω στις 06.30 το πρωί. Ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, ενώ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:00 και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Μετά απο έκτακτη συνεδρίασή της ΕΕ της ΠΝΟ με δηλώσεις τους οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι παρά την αστυνομοκρατία στο λιμάνι η απεργία δεν έσπασε. Μιλώντας στον Σκάι, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σάββας Τσιμπόγλου τόνισε ότι «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», και πρόσθεσε ότι «πάμε κόντρα στην πολιτική επιστράτευση με τη συμμετοχή των ναυτεργατών και των άλλων εργαζόμενων».

Παράλληλα, προανήγγειλε τη συμμετοχή της Ένωσης στη σημερινή παναττική απεργία, την απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία στο ΥΕΝ σήμερα, αλλά και τη γενική απεργία στις 20/2. Όπως είπε: «Έχουμε κάνει 31 απεργίες σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης. Έχουμε συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική και τις δυνάμεις καταστολής ούτε μία ούτε δύο φορές».

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη παναττική απεργία. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «αυταρχική και αντισυνταγματική» την πρακτική της κυβέρνησης, ενώ η ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε «ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων».

Τι συνέβη τα ξημερώματα στο λιμάνι

Περίπου στις 04:00 τα ξημερώματα, δυνάμεις των ΜΑΤ και του λιμενικού περικύκλωσαν τους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, επιχειρώντας να σπάσουν την απεργία των ναυτεργατών στην πύλη Ε3. Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι απο διάφορους κλάδους είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες.

Τα πλοία που έχουν ήδη φορτώσει ή φορτώνουν αυτήν την ώρα πραγματοποιούν δρομολόγια για τις Κυκλάδες. Προς το παρόν, πλοία φορτώνουν μόνο στην προβλήτα Ε1, ενώ στην προβλήτα Ε3 δεν υπάρχει κανένα καράβι.