Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων 2.500.000 ληξιπρόθεσμων οφειλετών θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει μέρος των 56,4  δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν συνολικά οι οφειλέτες.

Την εντολή έδωσε στους εφόρους με τους οποίους συναντήθηκε ο γ.γ. Φορολογικών Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Η εντολή προς τους επικεφαλής των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών:

Πρώτα θα στέλνετε επιστολή στους οφειλέτες του Δημοσίου να έρθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σε επόμενο στάδιο θα στέλνετε επιστολή απειλής κατάσχεσης και σε τρίτο στάδιο και εφόσον δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες τότε θα κοινοποιείται εξόδικο και τελική πράξη ενέργεια θα είναι η οριστική κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων κτλ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Σήμερα η εφορία μπορεί να κατάσχει κινητά περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις, ΙΧ, μοτοσικλέτες κτλ.), το 20% ημερομισθίων  και 25% μισθού ή σύνταξης εφόσον είναι πάνω από 1.000 € (ο μισθός ή η σύνταξη δεν μπορεί μετά την κατάσχεση να πέσει κάτω από 1.000 €), το 50% εφάπαξ, τα ενοίκια κτλ.

Πέρα από τις επιστολές, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «επιστρατεύει» το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά και τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες. Αναλυτικές οδηγίες έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα που έχουν πάρει την κατιούσα. Επιπλέον τόνισε στους εφόρους ότι θα ελέγχονται και οι ίδιοι κάθε τρίμηνο για την πορεία των εσόδων αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα θα έχουν ταχυδρομηθεί από την ΓΓΠΣ ειδοποιητήρια σε τουλάχιστον 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι περισσότεροι από τους οποίους (περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι) χρωστούν στην Εφορία ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα ζητείται από τους οφειλέτες σε «ευγενικό» ύφος να προσέλθουν εντός 20 ημερών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διευθέτηση των οφειλών τους είτε με την εφάπαξ εξόφληση τους είτε με την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής σε μηνιαίες δόσεις. 
 
Στην πρώτη αυτή ειδοποίηση θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο κωδικός, με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του μέσω τράπεζας. Στη συνέχεια και σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στο… κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών, θα σταλεί μια δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Σε αυτή θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. 
 
Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα σε κατασχέσεις. Στο υπουργείο θεωρούν ότι οι μικροοφειλέτες θα ανταποκριθούν και σημειώνουν πως στην πλειοψηφία τους πρόκειται για «φρέσκα» χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2013.
Είναι πολλοί οι οφειλέτες

Η πλειονότητα των οφειλετών (2,3 εκατ. πολίτες) χρωστούν στην εφορία συνολικά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά 6.270 οφειλέτες έχουν χρέη στο κράτος συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ.

 
Ενδεικτικό της οικονομικής αδυναμίας που βρίσκονται οι πολίτες είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ 550.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
Με κατασχέσεις κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν πληρώσει το φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, χαράτσι ΔΕΗ, κλήσεις τροχαίας, κλήσεις δημοτικής αστυνομίας, διόδια, ακόμη και πρόστιμα από μη ακύρωση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνία που έχουν μεταφερθεί στην εφορία.
 
Μάλιστα, η εφορία μπορεί να στείλει κατασχετήρια στους εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία, ενοικιαστές και τράπεζες χωρίς να ενημερώσει τους οφειλέτες.