Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκατοντάδες τύποι φαρμάκων σημειώνουν χαμηλό ρυθμό ανεφοδιασμού και προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες κατηγορεί για ανάσχεση των προμηθειών εξαιτίας των χαμηλών τιμών.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περισσότερα από 200 φαρμακευτικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα c και την υπέρταση, αντιβιοτικών, φαρμάκων για τη χοληστερίνη και άλλα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις ανακοινώσεις του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού για μείωση των ποσοτήτων αίματος που παρέχονται στην Ελλάδα επειδή δεν έχει πληρώσει τις οφειλές της.

Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας δήλωσε ότι «οι εταιρείες ακυρώνουν τις προμήθειες, διότι η Ελλάδα δεν προσφέρει κέρδος για αυτές. Ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα εξαχθούν από εμπόρους σε πιο πλούσιες χώρες μέσω του παράλληλου εμπορίου καθώς οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του εκπροσώπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρη Καραγεωργίου, ο οποίος επιβεβαιώνει τις ελλείψεις. «Θα έλεγα ότι οι προμήθειες έχουν μειωθεί κατά 90%. Περίπου 300 φάρμακα βρίσκονται σε πολύ αργό ανεφοδιασμό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και άτομα που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία οφείλουν στις φαρμακευτικές εταιρείες περίπου 1,9 δις ευρώ.