Με πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης επέρχονται αλλαγές στο χαρακτηρισμό οφειλών προς το δημόσιο ως ανεπίδεκτων είσπραξης καθώς και οργανωτικές αλλαγές στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων (σύμφωνες με τις συστάσεις της πρόσφατης έκθεσης της τρόικας για την φοροδιαφυγή). 
 
Ειδικότερα, οι αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, είναι:
 
* Με διαδικασία εξπρές, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα κοινοποιούνται κατασχετήρια εις χείρας τρίτων για χρέη προς το δημόσιο. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετεί την αποστολή κατασχετηρίων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε τραπεζικά ιδρύματα και σε λογιστήρια επιχειρήσεων για την κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων και μισθών από φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Να σημειωθεί ότι στο ΥΠΟΙΚ είχαν διαπιστώσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων καθώς όλη η διαδικασία γίνεται χειρόγραφα με αποστολή σχετικών επιστολών κατάσχεσης. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση χρεών προς το δημόσιο ισχύει ακατάσχετο μισθών και συντάξεων έως 1.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις μπορούν να κατασχεθούν στο σύνολό τους. 
 
* Θεσπίζεται ταχύτερη διαδικασία για το χαρακτηρισμό οφειλών προς το δημόσιο ως ανεπίδεκτων είσπραξης. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλές αυτές σε καμία περίπτωση δεν διαγράφονται αλλά παύουν οι ενέργειες αναζήτησης περιουσιακών στοιχείων και αναγκαστικής είσπραξης από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου χρέη θα θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης είναι αυτές που το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη έχει εκποιηθεί χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του δημοσίου. 
 
* Το δημόσιο καθίσταται προνομιακός «πιστωτής» (θα λαμβάνει πρώτο μερίδιο από το πλειστηριάσμα ακινήτων των οφειλετών) στις περιπτώσεις χρεών προς το δημόσιο από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους. 
 
* Το δημόσιο πρόκειται να εισπράξει άμεσα ποσά που είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προέρχονται από εκπλειστηριάσματα περιουσιακών στοιχείων οφειλετών όπου η κατάταξη των πιστωτών έχει προσβληθεί δικαστικά. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις που το ακίνητο ενός οφειλέτη έχει «βγει στο σφυρί» για χρέη προς το δημόσιο και προς ιδιώτες εφόσον κάποιος ιδιώτες έχει προσβάλει δικαστικά τη σειρά αυτών που πληρώνονται το δημόσιο θα έπρεπε να περιμένει να οριστικοποιηθούν οι δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να εισπράξει. Με το νέο καθεστώς θα εισπράττει άμεσα. 
 
*Οι φορολογούμενοι που μετά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου για χρήσεις 2008 ή παλαιότερες προχωρήσουν σε οικειοθελή υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων (πριν την σύνταξη της έκθεσης ελέγχου) γλιτώνουν το 80% των προσαυξήσεων και προστίμων. 

Περισσότερα στο δημοσίευμα του capital.gr