Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία στην οποία κατέληξε τη νύχτα το Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, την «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, στην οποία περιλαμβάνεται εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις. 

 
Σύμφωνα με εφημερίδες του νησιού, καταθέτες πήγαν το πρωί στα ΑΤΜ τραπεζών αλλά φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε το ποσοστό της εισφοράς· «μας έπιασαν στον ύπνο» λένε, ενδεικτικά, οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.
 
Η οργή των καταθετών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την αξίωση του Ασμουνσεν η εφαρμογή του νόμου να αρχίσει μέσα στο τριήμερο των αργιών ώστε να μην προλάβουν να γίνουν αναλήψεις των χρημάτων από τους αποταμιευτές. Η συμφωνία αυτή ήρθε μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζητούσε 40% κούρεμα των καταθέσεων.
 
Να σημειωθεί επίσης ότι στις Τράπεζες της Κύπρου έχουν καταθέσεις και πολλοί Ελληνες, όταν μετέφεραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο της αβαβαιότητας σχετικά με το αν θα μείνει η χώρα μας στο ευρώ.
 
Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
 
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), καταθέτες πήγαν το πρωί σε καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας (που λειτουργούν και τα Σάββατα) για να αποσύρουν χρήματα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλες τους τις καταθέσεις, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δεν  λειτουργούσε. 
 
Όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της εισφοράς, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ.
 
Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για το Σάββατο τα Συνεργατικά Ιδρύματα.
 
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άσμουσεν της ΕΚΤ είχε προσθέσει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
 
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.
 
Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».  
 
Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το Sigma επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

Έκτακτη σύσκεψη υπουργών στην Κύπρο μετά την συμφωνία στο Eurogroup

Το μεσημέρι θα βρίσκεται στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο συσκέπτονται ήδη εκτάκτως οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων για λεπτομερειακή ενημέρωση επί της συμφωνίας στο Eurogroup. 
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος, που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη. Στο Eurogroup η Κύπρος είχε να επιλέξει μεταξύ της χρεοκοπίας ή του μνημονίου, δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής στο ραδιόφωτο του ΡΙΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσημη.
 
«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και, υπό τις περιστάσεις, πίστεψε ότι η επιλογή αυτή, όσο και να φαίνεται οδυνηρή, μπορεί να τύχει διαχείρισης σε σχέση με την επιλογή της χρεοκοπίας. «Με το μνημόνιο εξασφαλίζουμε πρόγραμμα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να διασωθούμε από μόνοι μας. Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακάμψουμε γρήγορα και να καλύψουμε τα χαμένα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 
 
Πρόσθεσε πως αν αφήνονταν οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν, οι καταθέτες θα έχαναν το σύνολο των χρημάτων τους. Αναφερόμενος στα ταμεία προνοίας, είπε ότι υπήρξε έντονη πίεση να εθνικοποιηθούν και να μετατραπούν σε ομόλογα. «Αυτό αποφεύχθηκε, αλλά τα ταμεία προνοίας θα υποστούν το κούρεμα, διότι εμπίπτουν στις καταθέσεις» τόνισε. Ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στη Μόσχα για συζήτηση της επιμήκυνσης του υφιστάμενου χρέους των 2.5 δισ. ευρώ και βελτίωση των όρων αποπληρωμής του.
Tι μεταδίδει το StockWatch

Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων ή άτακτο κλείσιμο δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε ψες η κυβέρνηση, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος. 

 
Στις πρώτες επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις από τη Λευκωσία, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί, και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν». 
 
Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «θα έρθει ο πρόεδρος πίσω σήμερα, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί». 
 
«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών». 
 
«Αυτή η απώλεια είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε – από 3,5-5% που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη», σημείωσε. 
 
«Επομένως, είναι δυνατόν να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό, και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους».

Φόβοι για μετάδοση της κρίσης και στην Ελλάδα

Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης και στην Ελλάδα του κλίματος πανικού που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στην κυπριακές τράπεζες, εκφράζουν κορυφαίοι τραπεζίτες, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανησυχίας σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο.
 
«Ποιος διασφαλίζει σήμερα στους καταθέτες στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι δεν θα επιβληθούν στο μέλλον ανάλογα μέτρα για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους» αναρωτιέται έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
 
Ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν ξεκαθαρίσουν ότι η περίπτωση της Κύπρου, όπως και το ελληνικό PSI το 2012, είναι μοναδική, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα διαρροών καταθέσεων από την ευρωπαϊκή περιφέρεια προς ασφαλείς χώρες της ευρωζώνης ή της ΕΕ.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2012 η διπλή εκλογική αναμέτρηση κόστισε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απώλειες σε ρευστότητα της τάξης των 18 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων έχει πλέον επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.
 
Εάν προκληθεί νέα διαρροή αποταμιεύσεων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, θα επιβαρυνθούν τα επίπεδα ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.  
 
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, οι καταθέσεις που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δε θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα».
 
Επικίνδυνη εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία το μνημόνιο, δηλώνει η ΕΔΕΚ
 
Απόφαση σοκ, η οποία συνιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τη συμφωνία των Βρυξελλών για διάσωση της Κύπρου. 
 
Ο κ. Σιζόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μειωμένες αντιστάσεις, ενώ, όπως είπε, δεν αποκλείει να υπήρξε έμμεση συμπαιγνία εκτός, αλλά και εντός Κύπρου. Ευθύνες επέρριψε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.
 
Υποστήριξε ότι βασικός τους στόχος είναι ο έλεγχος του φυσικού αερίου και ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού στα πρότυπα προηγούμενων σχεδίων. Πρόσθεσε ότι το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ θα συνέλθει εκτάκτως το απόγευμα για να λάβει αποφάσεις, λέγοντας ότι το κόμμα έχει δεσμευθεί πως δεν θα δεχθεί ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα καταθέσεων.

Σφοδρή κριτική από το ΑΚΕΛ
 
Κριτική στην κυπριακή κυβέρνηση αλλά και στους Ευρωπαίους για τις αποφάσεις του Eurogroup άσκησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για εξελίξεις που θα είναι «καταστροφικές για την οικονομία».
 
Οι πιέσεις, είπε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν οι Ευρωπαίοι «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε».
 
Ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν τότε ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ, μιλώντας στο ΡΙΚ.
 
Ανέφερε, πάντως, πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει ακόμα καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα του χθεσινοβραδινού Eurogroup και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.
 
«Η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο», υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, ενώ αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο».
 
Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που επωφθαλμιούσαν οι ίδιοι.