Σε επόμενο του tweet ο ίδιος κύριος ζήτησε πληροφορίες για την χρηματοδότηση του TPP και άφησε υπόνοιες για πολιτική εξάρτηση. Εμείς θα απαντήσουμε ευχαρίστως στον κύριο Μουρούτη για όλα όσα θέλει να μάθει αλλά θέλουμε με τη σειρά μας  να του απευθύνουμε μερικές ερωτήσεις: Μήπως όταν ήταν υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού συμμετείχε σε  δύο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ; Μέχρι πότε ήταν υπάλληλος του Μουσείου Ακρόπολης; Τι απολαβές είχε από αυτές του τις δραστηριότητες;

Σύμφωνα με δημοσίευμα-αγιογραφία του Athens News ο Γιώργος Μουρούτης «είναι παθιασμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «ανατινάζει τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσω του twitter». Θα πρέπει όμως να είναι πιο προσεκτικός γιατί μερικές φορές οι βόμβες σκάνε στα χέρια του βομβιστή και προκαλούνται ατυχήματα (π.χ. αναγκαστικό κλείδωμα του λογαριασμού για αποφυγή καζούρας).

Ο άξιος κύριος Μουρούτης

Το Πρώτο Θέμα σε άρθρο που δημοσιεύει στις 19 Μαρτίου του 2012 για τα Golden Boys της Νέας Δημοκρατίας κάνει διάφορους υπαινιγμούς για την πορεία και τις δραστηριότητες του Γιώργου Μουρούτη. Το δημοσίευμα προκαλεί την αντίδρασή του. Στην απαντητική του επιστολή αναφέρει ότι «από το 1997 έως το 2009 εργάστηκα κατ' αποκλειστικότητα στον ιδιωτικό τομέα» αλλά περιέργως στην Athens News διαβάζουμε ότι από το 2004 έως το 2007 ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όταν ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και, μετά, την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που το Athens News κάνει κάποιο λάθος (ή η εργασία του στα γραφεία Τύπου του Σαμαρά προσφερόταν αφιλοκερδώς) η πρόσληψη του στο Υπουργείο Πολιτισμού γίνεται τον Ιανουάριο του 2009, άρα και πάλι η καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα ολοκληρώνεται το 2008. Η θητεία στο ΥΠΠΟ κρατάει μέχρι τον Οκτώβριο του 2009

Στο διάστημα αυτό όμως ο κύριος Μουρούτης φαίνεται να έχει και άλλες δραστηριότητες: Τον Φεβρουάριο του 2009 εκλέγεται μέλος του ΔΣ του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΟΥ (λέγεται και ΟΠΑΠ) από το οποίο παραιτείται τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Περιέργως όμως στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκουμε και άλλο ένα ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος εκλέγεται μέλος και δεύτερου ΔΣ άλλης εταιρίας του ΟΠΑΠ, του ΟΠΑΠ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στο οποίο συμμετέχει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.

Με απόφαση του πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2012 ο Γιώργος Μουρούτης αναλαμβάνει τη θέση του Προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. «Οι μηνιαίες αποδοχές του ορίζονται σε ποσοστό 100% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχούν κάθε φορά στον α’ βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις». Αναρωτιόμαστε αν αυτές οι απολαβές είναι ξεχωριστές από τα 8.000€/μήνα που λαμβάνει για τη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας (ετήσιες μεικτές αποδοχές 112.499,80€) όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα και δεν διαψεύδει στην απάντησή του ο ίδιος.

Είναι προφανές ότι το εξαιρετικό βιογραφικό του Γιώργου Μουρούτη ήταν αυτό που τον έφερε στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι η πολυετής πολιτική φιλία με τον Αντώνη Σαμαρά, την οποία διαφημίζει ο ίδιος. Για αυτό και πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός ότι η πρόσληψή του στο ΥΠΠΟ γίνεται υπό την υπουργική θητεία του Αντώνη Σαμαρά. Είναι επίσης τυχαίο που στις διάφορες εκδοχές του βιογραφικού του αναγράφονται αντικρουόμενες πληροφορίες. 

UPDATE 
Σχετικά με την εταιρία 1 Netork που αναφέρεται στην απάντησή του στο Πρώτο Θέμα μετά από ένα tip και λίγο ψάξιμο βρήκαμε τα στοιχεία της: Πρόκειται για την ONE NETWORK (δεν γράψατε σωστά το όνομα της εταιρίας σας κύριε Μουρούτη) που ιδρύθηκε το 2005 με κεφάλαιο 60.000€ και κατέληξε να εκκαθαριστεί σχεδόν μηδενική το 2008.

Όλα τούτα είναι απλές λεπτομέρειες μιας πολιτικής καριέρας που βασίζεται στην συναλλαγή και στις δημόσιες πολιτικές σχέσεις. Συνεχίζει όμως να είναι διασκεδαστικό να βλέπεις ανθρώπους που μεγάλωσαν στα κομματικά σαλόνια να προσπαθούν να πείσουν ότι όλα τα πέτυχαν με το πολύ τους το μυαλό.

Για το ThePressProject

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει ο κύριος Μουρούτης. Το Donate του Paypal δεν αποτελεί διακίνηση μαύρου χρήματος αλλά έναν νόμιμο τρόπο χρηματοδότησης. Στην δική μας περίπτωση, άλλωστε, το Paypal είναι συνδεδεμένο με τον εταιρικό μας τραπεζικό λογαριασμό και τα Donations δηλώνονται κανονικά στην εφορία (και άρα φορολογούνται) . Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι οικονομικές υπηρεσίες που μας έχουν ελέγξει τρεις φορές τα δύο τελευταία χρόνια.

Το TPP λειτουργεί με την υποστήριξη της BitsnBytes, μιας επιτυχημένης εταιρίας πληροφορικής που επίσης διαθέτει εδραιωμένα portals και περιοδικά για το αυτοκίνητο, τη μοτοσικλέτα και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το TPP είναι ένα ζημιογόνο εγχείρημα παρόλο που σημειώνει υψηλότατη επισκεψιμότητα και αυτό συμβαίνει αφενός εξαιτίας της συνολικότερης οικονομικής κατάστασης και αφετέρου επειδή από την ίδρυσή του αποφάσισε να μην δέχεται διαφημίσεις τραπεζών και κρατικών οργανισμών (από τους δύο κλάδους δηλαδή που χρηματοδοτούν την διαδικτυακή αγορά των ενημερωτικών portals).

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνει ο Γιώργος Μουρούτης -προφανώς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ανδρώθηκε επαγγελματικά- είναι ότι το ThePressProject θα λειτουργούσε με κάποιο τρόπο ακόμα και χωρίς χρήματα. Σήμερα δεν μπορείς να σταματήσεις την ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση. Υπάρχουν κοινωνικά δίκτυα, blogs και forums στα οποία μαζεύονται άνθρωποι με κοινές αφετηρίες και κοινούς στόχους και λειτουργούν με τέτοια επιτυχία που αναγκάζουν τα τεράστια διεθνή ΜΜΕ να τρέχουν από πίσω τους.

Το ThePressProject ξεκίνησε ως ένα απλό twitter account και εξελίχτηκε βήμα-βήμα στο portal που φοβάται ο κύριος Μουρούτης, με θυσίες των ανθρώπων που  οραματίζονται ένα επαγγελματικό νέου τύπου ΜΜΕ που δεν λειτουργεί με εθελοντές. Ακόμα και σήμερα, όμως, αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με κόστος που δεν φτάνει τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του κύριου Μουρούτη. Αν λοιπόν ως διευθυντής Τύπου της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει στην πολυφωνία των ΜΜΕ τον προτρέπουμε να κάνει και αυτός ένα Donate στο ThePressProject.


Υ.Γ.1.  Κύριε Μουρούτη, καθώς ψάχναμε στο διαδίκτυο για πληροφορίες ανακαλύψαμε ότι σε όσους σας ρωτάνε αν έχετε σχέση με το dexiextrem απαντάτε ότι δεν συνομιλείτε με ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. Μήπως θέλετε να απαντήσετε σε εμάς που δεν είμαστε ανώνυμοι;

Υ.Γ.2. Πολλά βιογραφικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το ρεπορτάζ βρέθηκαν συγκεντρωμένα στην σελίδα που ετοίμασε ο @1Q4you. Τον ευχαριστούμε για το χρόνο που μας γλίτωσε.