Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος αναφέρει ότι «αν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά σε έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της επιβολής και για το 2013 του “χαρατσιού” που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ανταποκρινόμενος στον κατά νόμο θεσμικό του ρόλο (άρθρο 199 του Κώδικα περί Δικηγόρων), θα προσφύγει άμεσα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερασπιζόμενος τα συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως ιστορικά πράττει μέχρι σήμερα».

Ο κ. Αδαμόπουλος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Αναφέρει ακόμη πως είναι προφανές ότι «η παράταση ενός ήδη εφαρμοζόμενου μέτρου δεν μπορεί να θεωρηθεί “έκτακτη περίπτωση”, στην οποία μάλιστα να συντρέχει “εξαιρετικά επείγουσα” και συγχρόνως “απρόβλεπτη ανάγκη”, ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία».

«Αν, όπως είθισται τελευταία, η κυβέρνηση επιλέξει -και αυτή τη φορά- τη συγκεκριμένη μέθοδο παράκαμψης της Βουλής, όπως, σημειωτέον, συνέβαινε κατά κόρον και στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης λίγο πριν από την κατάρρευσή της, ο πραγματικός λόγος δεν μπορεί παρά να έγκειται στο ότι δεν διαθέτει πλέον την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υπερψήφιση τέτοιων μέτρων», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

ΠΟΜΙΔΑ: «Ουκ αν λάβοις…»

Αύξηση του Φόρου Ακινητης Περιουσίας και διατήρηση του τέλους της ΔΕΗ, οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής και δημοσιονομικό εκτροχιασμό, εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά για τη φορολογία ακινήτων.
 
«Για όποιον ζει και κινείται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με τις ατέλειωτες χιλιάδες ξενοίκιαστων και απαξιωμένων ακίνητων, τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις μειώσεις ενοικίων, είναι προφανές ότι η ύπαρξη ακίνητης περιουσίας δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη φοροδοτικής ικανότητας. Ελπίζουμε αυτό να είναι προφανές και στους ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών, ότι δηλαδή σήμερα οι μεγάλες περιουσίες είναι οι ξενοίκιαστες, και συνεπώς δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα η παραπέρα επιβάρυνσή τους», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.
 
Συνεπώς, σημειώνει, «αν πράγματι υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω αύξηση των συντελεστών του ΦΑΠ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες, οι εμπνευστές τους θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη βέβαιη αστοχία στον τομέα των εσόδων και τον πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας».
 
Η Ομοσπονδία διαπιστώνει ότι «ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για κατάργηση του ΦΑΠ και του Ειδικoύ Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, το 2013, καθώς και για θέσπιση ενός λογικού φόρου περιουσίας και ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει σε δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, τελικά και το ΕΕΤΗΔΕ παραμένει, και ο προκρούστειος ΦΑΠ θα αυξηθεί, και όλα στο τέλος φορτώνονται στη ράχη των ιδιοκτητών ακινήτων, η οποία δεν αντέχει ούτε τα δικά τους βάρη, πολλώ μάλλον αν καλείται συνεχώς να σηκώσει και τα βάρη των υπολοίπων».

Σενάρια για μείωση 15-20%

Εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χαρατσιού της ΔΕΗ κατά 15%-20%, προκειμένου να κάμψει έτσι και τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στη διατήρησή του και το 2013 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
 
Τo υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάριο για μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%-20%, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων κατά 315-420 εκατ. ευρώ. Για να υποκαταστήσει τις απώλειες αυτές και να έχει ελπίδες να δεχθεί η τρόικα το σενάριο, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται τρεις λύσεις:

Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.

Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).