Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΦΕΤ (29/3) ελέγχθηκαν 347επιχειρήσεις που αφορούν σε παραγωγικές /μεταποιητικές μονάδες κρέατος, catering, ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, στις οποίες έγινε ανάλυση σε 270 δείγματα προϊόντων (κρέας, κιμάς κλπ.). Από αυτά, θετικά στην ανίχνευση DNA αλόγου βρέθηκαν 34 προϊόντα, ενώ υπό εξέλιξη βρίσκονται ακόμη 51 αναλύσεις.
 
Η πληροφόρηση γίνεται αποκλειστικά από τα pdf που αναρτεί ο ΕΦΕΤ στην ιστοσελίδα του από καιρό εις καιρό αφού είναι πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε επικοινωνία. Παρά τις καθημερινές μας προσπάθειες στα τηλέφωνα δεν απαντάει κανείς και email, fax παραμένουν αναπάντητα.
 
Σε ένα από τα σημαντικότερα διατορφικά σκάνδαλα που έχουν συνταράξει τα υγειονομικά θεμέλεια της Ευρώπης ο ΕΦΕΤ -που ρόλος του είναι να προφυλάξει την δημόσια υγεία- λειτουργεί υπόγεια και χωρίς καμία διαφάνεια. Προσπαθούμε να μάθουμε την διαδικασία που ακολουθείται, αφού οι καταναλωτές αφήνονται στο σκοτάδι να πράξουν ότι νομίζουν. Δεν γνωρίζουμε ποιες εταιρίες ελέγχθηκαν, ποιες ελέγχονται ακόμη, ποιες είναι καθαρές και άρα μπορούμε να τις εμπιστευτούμε και ποιες όχι. 
 
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τους χρόνους με τους οποίους προχωράνε οι εργαστηριακές μελέτες. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, στην Αγγλία οι έρευνες έγναν σε όλες τις βρετανικές εταιρίες σε μία εβδομάδα. Γιατί εδώ υπάρχουν ακόμα τόσα δείγματα ανέλεγκτα;
 
Την ίδια ώρα που οι καταναλωτές αφήνονται στην τύχη να επιλέξουν μεταξύ αλλαντικών και κρεάτων αμφιβόλου ποιότητας, οι εταιρίες που έχουν βρεθεί με αλλοιωμένες πρώτες ύλες προχωρούν σε μια πρωτοφανή διαφημιστική δαπάνη κατακλίζοντας τις τηλεοράσεις μας εν μέσω σαρακοστής.
 
Υπό εισαγγελική διερεύνηση καταγγελίες για κυκλώματα διακίνησης αλογίσιου κρέατος
 
Την ίδια ώρα, υπό Εισαγγελική διερεύνηση τίθενται οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για την δράση κυκλωμάτων που κλέβουν άλογα ή αγοράζουν γερασμένα και υποσιτισμένα ιπποειδή, με στόχο να τα μεταπωλήσουν σε εγχώρια σφαγεία ώστε να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά σαν βοδινό ή αρνίσιο.
 
Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομα σφαγεία ιπποειδών που φέρονται να λειτουργούν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία αναφέρουν ότι, εκτός από άλογα, στα παράνομα σφαγεία διοχετεύονται ακόμα και γαϊδουράκια.
 
Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News το οποίο αναφέρεται σε λαθρεμπόριο αλόγων με βασικό προορισμό την Ιταλία. Καταγγέλλεται επίσης ότι απομακρυσμένες περιοχές του Ασπρόπυργου Αττικής φέρονται να έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο παράνομων αγοραπωλησιών γερασμένων και κακοποιημένων αλόγων.
 
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τουλάχιστον είκοσι άλογα εντοπίστηκαν να βρίσκονται σε χωράφια που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Ασπρόπυργου και αρκετά από αυτά είχαν εμφανή τραύματα και σημάδια υποσιτισμού.
 
Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών τα άλογα αγοράζονται από 300 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος τους, και αρκετά από αυτά μεταφέρονται στην Ιταλία με παράνομες διαδικασίες καθώς σε πολλές περιπτώσεις το Λιμενικό αδυνατεί ελέγξει τα κοντέινερ με τα ζώα που φεύγουν στο εξωτερικό.
 
Παράλληλα, υπό εισαγγελική έρευνα θα τεθούν και εταιρείες, στις οποίες τα προϊόντα που εντοπίστηκαν με αλογίσιο κρέας ξεπερνούν το 40%, με την υποψία πως γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το κρέας που χρησιμοποιούσαν από την παραγωγή μέχρι και την προμήθεια προερχόταν από άλογο.