Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την κάλυψη της προανακριτικής για την Λίστα Λαγκάρντ από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Είναι πραγματικά κρίμα δημοσιογράφοι που έχουν πρόσβαση σε μια διαδικασία που διεξάγεται θεωρητικά κεκλεισμένων των θυρών να αναλώνονται σε μικρο-καβγαδάκια αντί να μεταφέρουν τις ουσιαστικές λεπτομέρειες του θέματος.

Τα κανάλια συνεπικουρούμενα από τα υποτιθέμενα «νέα μέσα», τις κραταιές δηλαδή ιστοσελίδες αλλά και διάφορα άλλα «τέρατα» της ενημέρωσης, επικεντρώνονται στο ταπεραμέντο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, και παραμένουν σε επίπεδο μεσημεριανάδικου σε λεκτικές διενέξεις την ίδια ώρα που προκύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην διάρκεια της διαδικασίας.

Η αλληλογραφία
 
Μια από αυτές είναι και αυτή που αποκαλύπτουμε σήμερα, 8 ημέρες μετά την εξέταση του Ιωάννη Διώτη, ο οποίος κατέθεσε στην επιτροπή την ηλεκτρονική αλληλογραφία του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου:

Το πρώτο email στάλθηκε στις 10:06 π.μ. και φέρεται να είναι από τον κ. Διώτη προς τον κ. Παπακωνσταντίνου:
 
“Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Λυπάμαι γιατί λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέληση μου – που ανέκυψαν την τελευταία στιγμή – δεν μου επέτρεψαν να προσέλθω. Είμαι βέβαιος ότι περάσατε ένα υπέροχο βράδι.
Γ.Π.Δ”
 
– Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς Ιωάννη Διώτη ώρα 10:20 π.μ.
“Να είσαι καλά Γιάννη. Θα σε πάρω να τα πούμε”
 
– Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς Ι. Διώτη ώρα 1:26 μ.μ.
“Πράγματι περάσαμε καλά Γιάννη. Κρίμα που δεν μπόρεσες. Πήρες το στικάκι που σου έστειλα;”
 
– Ιωάννης Διώτης προς Γ. Παπακωνσταντίνου: ώρα 1:56 μ.μ.
“Ναι το έλαβα αλλά δεν έχω προλάβει να κάνω αναγνώριση περιεχομένου. Δεν είμαι δα και ο καλύτερος σ΄αυτά! Ήδη έχουμε συζητήσεις (με τον Κώστα) για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και περαιτέρω επεξεργασία. Έχει γίνει καμία επεξεργασία”;
 
– Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς Ι Διώτη ώρα 3:07 μ.μ.
“Ποιόν Κώστα; Ναι είχα δώσει στον Γιάννη Καπ (εννοεί προφανώς Γ Καπελερη) να ψάξει καμιά 30αριά. Επίσης σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στην εισαγγελία”.
 
– Ιωάννης Διώτης προς Γ Παπακωνσταντίνου ώρα 3:12 μ.μ.
“Τον Μπίκα μου είπε ότι μιλήσατε και μίλησε και με τον Πρωθ. Αύριο θα δω τον Κώστα”.
 
– Ιωάννης Διώτης προς Γ Παπακωνσταντίνου ώρα 3:13 μ.μ.
“Το άλλο το παρακολουθώ”.
 
– Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς Ι. Διώτη ώρα 3:17 μ.μ.
“Ναι μιλήσαμε. Του είπα ότι έχεις τα στοιχεία. Το άλλο αργεί και αυτό με κάνει αναρωτιέμαι…”.
 
Η συνέχεια που δεν έγινε γνωστή
 
Τα μέλη της προανακριτικής δεν άφησαν ασχολίαστη την «άλλη υπόθεση» και ρώτησαν σχετικά τον Ιωάννη Διώτη ο οποίος αποκάλυψε ότι «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αντιδικία με την εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ, με τον κ. Αναστασιάδη».

Από εκείνη τη στιγμή και για αρκετή ώρα η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ρόλο του Ι. Διώτη στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έπραξε οτιδήποτε και δέχτηκε έντονες πιέσεις από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκειμένου να εξηγήσει τι εννοούσε με «το παρακολουθώ» που απάντησε στον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος.

Από όσο καταλαβαίνουμε τα μέλη της προανακριτικής δεν έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ που «δεν θυμόταν» σχεδόν τίποτα παραπάνω.

Ο κύριος Διώτης ισχυρίστηκε ότι όταν έγραφε ότι παρακολουθούσε το θέμα αναφερόταν στην δικονομική διαδικασία της υπόθεσης αλλά όπως επισημάνθηκε από μέλος της προανακριτικής αυτού του τύπου την παρακολούθηση θα μπορούσε να κάνει και ο δικηγόρος του κύριου Παπακωνσταντίνου και άρα δεν θα χρειαζόταν να απασχολεί τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Σε αυτή την παρατήρηση ο κύριος Διώτης απάντησε ότι «έτσι γίνεται στην Ελλάδα».

Ο ρόλος των δημοσιογράφων

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προφανώς δημιουργεί πολλά νέα ερωτήματα αλλά αυτό που είναι κυρίαρχο για την λειτουργία της δημοσιογραφίας είναι γιατί όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι που καθημερινά γνωρίζουν ό,τι συμβαίνει με την συγκεκριμένη υπόθεση και παρουσιάζουν αναλυτικούς «πικάντικους» διαλόγους παράλειψαν αυτή την λεπτομέρεια.

Το ρεπορτάζ αυτό θα συνεχιστεί και σύντομα θα επανέλθουμε με περισσότερες σχετικές πληροφορίες.