«Οχυρωμένη» είναι το βράδυ της Τετάρτης η Ιερισσός, με τους κατοίκους να στήνουν οδοφράγματα και να κλείνουν με κάθε τρόπο τους δρόμους του χωριού.

«Δημοκρατία είναι όταν χτυπάει κάποιος την πόρτα σου στις έξι η ώρα το πρωί και είναι ο γαλατάς»    (Henri Jeanson, 1900-1970, Γάλλος συγγραφέας)

Στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου μετήχθησαν και κρατούνται μετά την επεισοδιακή τους σύλληψη τα ξημερώματα στην Ιερισσό Χαλκιδικής, αναμένεται τελικά να απολογηθούν οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο. 


Αυτό αποφάσισε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, λόγω της συγκέντρωσης συμπαράστασης κατοίκων έξω από δικαστήρια του Πολυγύρου, όπου επρόκειτο να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες.
 
Ηδη, ο ανακριτής και η εισαγγελέας Χαλκιδικής κατευθύνονται προς το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Πάντως, το πιθανότερο είναι οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 44 και 33 ετών, να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, το γενετικό υλικό του ενός εκ των συλληφθέντων φαίνεται ότι έχει ταυτοποιηθεί με δείγμα DNA από σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το σημείο της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές, ενώ στο σπίτι του δεύτερου εντοπίστηκε καραμπίνα που όπως προέκυψε από την βαλλιστική εξέταση χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.
 
Πριν από δύο εβδομάδες η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος 20 ατόμων για τη συγκεκριμένη επίθεση. Η δίωξη αφορούσε συνολικά επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Μεταξύ των κατηγοριών είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού. Οι κατηγορίες δεν ήταν προσωποποιημένες, έργο το οποίο επρόκειτο να αναλάβει ο ανακριτής.  

UPD: Προθεσμία για την Κυριακή πήραν οι δύο κατηγορούμενοι

Προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή ζήτησαν και πήραν οι δύο συλληφθέντες και μέχρι τότε θα κρατηθούν, με βάση τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Δένδιας στο MEGA: “Αν εκτελείτο το ένταλμα το απόγευμα θα γινόταν μακελειό”

Έτσι αιτιολόγησε ο υπουργός την απόφαση για τη μέθοδο της προσαγωγής. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Παρθένης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικών λειτουργών, ενώ ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα στις 3 τα ξημερώματα απάντησε πως εκτιμήθηκε επιχειρησιακά ότι αυτός ήταν ο πιο πρόσφορος χρόνος.


Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί βίαιης εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στα σπίτια των συλληφθέντων, δήλωσε ότι υπήρξε άρνηση συμμόρφωσης με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ως αναληθείς τις επίσημες δηλώσεις της Αστυνομίας και υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε άρνηση εισόδου στα σπίτια που να δικαιολογεί τη βιαιότητα της εισβολής.

Κοσμοσυρροή έξω από τα δικαστήρια

 
Εξω από τα δικαστήρια Πολύγυρου από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της Ιερισσού και από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες ενώ στο σημείο βρίσκονται και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης μια ομάδα κατοίκων μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και φώναζε συνθήματα κατά των αστυνομικών.
 
Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες, στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Καμάρας και ακολούθησε πορεία προς το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο αναμένεται να καταλήξει στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης όπου κατευθύνονται και κάτοικοι της Χαλκιδικής.

Τι καταγγέλλεται


Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν λίγο μετά τις 03.15 τα ξημερώματα στις κατοικίες δύο κατοίκων της Ιερισσού, τους οποίους κατηγορούν για τον εμπρησμό του εργοταξίου της «Ελλ. Χρυσός», την ώρα που βρίσκονταν μέσα μαζί με τις οικογένειες τους. Όπως περιγράφεται, «οι δυο κάτοικοι Ιερισσού συνελήφθησαν με γκαγκστερικό τρόπο από την αστυνομία, η οποία διέρρηξε και έσπασε τις πόρτες των σπιτιών τους μέσα στη μαύρη νύχτα και τους άρπαξαν μπροστά στα παιδιά τους. Σύμφωνα με μέλη των οικογενειών, ούτε καν χτύπησαν την πόρτα, αλλά την διέρρηξαν σαν κοινοί κλέφτες».
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε στο left.gr η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Κ. Ιγγλέζη, οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν χωρίς προειδοποίηση στα σπίτια των δύο συλληφθέντων. Εμπόδισαν μάλιστα το 12χρονο παιδί της μίας οικογένειας να ειδοποιήσει τηλεφωνικά τους κατοίκους του χωριού για την αστυνομική έφοδο στο σπίτι του. Και οι δύο συλληφθέντες έχουν προσέλθει στο παρελθόν και είχαν δώσει κατάθεση στην αστυνομία χωρίς να προβάλουν αντίρρηση, γεγονός που καθιστά αδικαιολόγητη την εισβολή (και την απαγωγή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρων). 
 

Ο συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων μίλησε πριν από λίγο στο Κόκκινο (105,5): Η ανάκριση θα διεξαχθεί πιθανόν στη Θεσσαλονίκη καθώς έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου βρίσκονται συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής. Οι συλληφθέντες δεν είχαν ειδοποιηθεί και δεν έχουν δώσει καμία αφορμή για τη σημερινή συμπεριφορά της αστυνομίας (σσ την εισβλή στις 3 τα ξημερώματα).

Οι αστυνομικοί τους βρήκαν να κοιμούνται στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους. Ο δικηγόρος δεν έχει μιλήσει ακόμα με τους συλληφθέντες. Οι πόρτες των κατοικιών έχουν γκρεμιστεί και η οικογένεια του ενός ακινητοποιήθηκε με απειλές από τους αστυνομικούς για να μην καλέσει σε βοήθεια.  Οι κατηγορίες δεν έχουν προσωποποιηθεί ακόμη αλλά θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα (απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κ.α). Η υπεράσπιση αμφισβητεί τα ευρήματα της αστυνομίας με τα οποία ταυτοποιήθηκαν οι δύο συλληφθέντες για την επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Ντου στο Α.Τ.

 
Στη συνέχεια κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κινήθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, το οποίο είχαν εγκαταλείψει οι αστυνομικοί που είχαν βάρδια την ώρα εκείνη, και προκάλεσαν ζημιές.
 
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως μετά τις φθορές που προκλήθηκαν αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία του Α.Τ. Ιερισσού.

Στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται η πορεία αλληλεγύης προς τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης  – προκλητική η παρουσία των ΜΑΤ. Η πορεία έφτασε στα δικαστήρια. Σε αναμονή των κατοίκων που καταφθάνουν από τη Χαλκιδική.

Στον Πολύγυρο

Αποφασίστηκε ότι όλοι από Πολύγυρο θα πάνε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει η δίκη. Όλα τα σχολεία είναι κλειστά στην Ιερισσό μέχρι και το νηπιαγωγείο. Η Ιερισσός αδειάζει. Φεύγουν αυτοκίνητα για Θεσσαλονίκη. Μένουν μόνο όσοι φυλάνε τα οδοφράγματα.

 
Σύμφωνα με το @antigoldgreece, αστυνομικός κατά τη χθεσινή έφοδο, είπε στο 13χρον. κοριτσάκι συλληφθέντα: «Δες τον τώρα με τις χειροπέδες γιατί θα είσαι μεγάλη όταν τον ξανά δεις»…
Υπάλληλοι της Ελληνικός χρυσός χτύπησαν κάτοικο της Ιερισσού  

Σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου, ένας άτυχος πλανόδιος ψαράς έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους εργαζόμενους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός λόγω διαφορετικών πεποιθήσεων πάνω στο θέμα του χρυσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω κύριος ουδέποτε προκάλεσε την οργή των εργαζομένων με τα λόγια ή τις απόψεις του, αφού το μόνο που έκανε ήταν να πηγαίνει στην περιοχή για να κάνει τη δουλειά του, να πουλήσει τα ψάρια του. Ο άτυχος ψαράς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παλαιοχωρίου, ενώ μετά θα μεταφερθεί στο τμήμα για να κάνει καταγγελία για το περιστατικό, σύμφωνα με το seleo.gr.