Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, διεκδικώντας δωρεά δημόσια εκπαίδευση.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και ριπές νερού, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήταν η μαζικότερη προσέλευση σε πορεία για φέτος, ενώ την εντάσσουν ανάμεσα στις μεγαλύτερες των δύο τελευταίων δεκαετιών Σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε περίπου 80.000, αλλά σύμφωνα με τις φοιτητικές παρατάξεις ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε μέχρι και τις 150.000. Σε όλη τη Χιλή, οι μαθητές δήλωσαν ότι ο αριθμός που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις ξεπέρασε τις 250.000

Πριν από δύο εβδομάδες, μια διαμαρτυρία μικρότερης έκτασης, έληξε με βόμβες μολότοφ που ρίχνονταν προ την αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Η εκστρατεία για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή, η οποία ξεκίνησε με ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων το 2011. Μαθητές και φοιτητές διεκδικούν ελεύθερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς τα ιδιωτικά, είναι πολύ ακριβά. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αναμένεται να κυριαρχήσει και στην προεκλογική εκστρατεία, για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.