Σε επιστράτευση των καθηγητών ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που αποφασιστεί απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ηγεσία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης προχωράει πιθανότατα σήμερα, Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε πρόταση για κήρυξη πενθήμερων απεργιών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και η κυβέρνηση θα απαντήσει με την άμεση επιστράτευσή τους.

Την πρόταση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ που θα διαμορφωθεί σήμερα, Πέμπτη, θα κληθούν να επικυρώσουν ή όχι οι τοπικές ΕΛΜΕ σε γενικές συνελεύσεις τους που θα γίνουν στις 15 του μήνα, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Διαφωνούν με την απεργία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ…

Οι κυβερνητικοί εταίροι πάντως, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, με ανακοινώσεις τους τάσσονται κατά της απεργίας. Ωστόσο, το μεν ΠαΣοΚ ζητά από τον υπουργό να ανακαλέσει το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, καθώς, όπως σημειώνει, «επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα», η δε ΔΗΜΑΡ προτείνει «την άρση των αποσπάσεων, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, την επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλίας και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου».

…ωστόσο μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ προτίθενται να απεργήσουν

Κόντρα στις κομματικές αποφάσεις, συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στηρίζουν την πρόταση για απεργία. Ειδικά το φαινόμενο αυτό είναι έντονο στην πλευρά της ΔΑΚΕ, της πλειοψηφούσας παράταξης, καθώς οι δυνάμεις του ΠαΣοΚ απορροφώνται από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το «Βήμα».

«Όχι» λέει το ΠΑΜΕ σε απεργία εντός Πανελλαδικών

Η μόνη παράταξη που δεν συνυπογράφει για απεργία στις εξετάσεις είναι το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ, καθώς θεωρεί ότι οι κοινωνικές παρενέργειες μιας τέτοιας κινητοποίησης θα ήταν τεράστιες και θα είχαν αποτέλεσμα να πλήξουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να στρέψουν την κοινωνία εναντίον του.

Αρβανιτόπουλος: «Να βάλουν πλάτη»

«Ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη σε μια στιγμή όπου οι ελληνικές οικογένειες έχουν κάνει απίστευτες θυσίες» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την Τετάρτη το απόγευμα μετά τη λήξη της συνάντησής του με τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη και πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θα κατανοήσουν την ανάγκη να βρίσκονται στα σχολεία την περίοδο αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Χθες η ΟΛΜΕ ζήτησε να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα από την επόμενη σχολική χρονιά. Ομως, καθώς κρίνεται (και από μερίδα της ΟΛΜΕ) ότι η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος είναι αδύνατη αφού αποφασίστηκε για την κάλυψη των μειωμένων προσλήψεων από το 2013-14, η ομοσπονδία ζήτησε τουλάχιστον να μην γίνουν υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών, που πλεονάζουν σε κάποιο νομό με βάση το νέο αυξημένο ωράριο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο υπουργός Παιδείας:

 
• Απέρριψε το αίτημα περί αναστολής των υποχρεωτικών μεταθέσεων και αντέτεινε ότι με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία σήμερα έχουν οργανική θέση. Επίσης, οι μετακινήσεις θα γίνουν με κοινωνικά κριτήρια.
 
• Ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι την επόμενη σχολική χρονιά εκτός από τις 2.500 προσλήψεις αναπληρωτών με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, θα γίνουν επιπλέον 3.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και άλλες 3.000 προσλήψεις στο ολοήμερο γυμνάσιο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά. Συνολικά 8.500 και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.
 
– Ανακοίνωσε ότι με νόμο ο αριθμός των μαθητών σε ένα τμήμα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 28 (25+10%), διότι σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις διευθυντών σχολείων που συστήνουν τμήματα με 30 μαθητές.
 
• Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και από τον αρμόδιο υπουργό Αντ. Μανιτάκη να μην ισχύσει το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου.

Απόπειρα συκοφάντησης καταγγέλλει η ΟΛΜΕ 

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει τους εκπαιδευτικούς επικεντρωμένη στο επιπλέον δίωρο εργασίας, η αύξηση του ωραρίου τινάζει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. 
 
Ο κ. Παπαχρήστος επισήμανε ότι ουσιαστικά η αύξηση του ωραρίου σημαίνει έμμεση μείωση κατά 10% του μισθού των καθηγητών, ενώ τουλάχιστον 4.000 καθηγητές θα μετακινηθούν ανά την Ελλάδα, χάνοντας την οργανική τους θέση και τα δικαιώματα τους. «Χάνουμε 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας με τους συμβασιούχους και αναπληρωτές καθηγητές που θα απολυθούν» πρόσθεσε. 
 
«Στην εκπαίδευση έχουν αποχωρήσει 24.500 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί 3.500, ας προσλάβουν έστω 1.500 εργαζόμενους» σημείωσε.
 
Την επαναφορά του ωραρίου των εκπαιδευτικών στα σημερινά επίπεδα αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ το μέλος του κόμματος Τασία Χριστοδουλοπούλου.
 
«Προφανώς θα επαναφέρουμε στις 21 ώρες το ωράριο στα σχολεία. Συμφωνώ με τις κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις, αν το αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί προφανώς θα τους στηρίξουμε» σημείωσε.