Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο κ. Κασουλίδης, κατά  χθεσινή τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η οικονομική κρίση δεν συνδέεται ούτε με το Κυπριακό, ούτε και με τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Όσο για το αν νιώθει «περισσότερη σιγουριά» για τις αμερικανικές προθέσεις μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, ο κ. Κασουλίδης απάντησε λέγοντας πως «η λέξη “σιγουριά” δεν νομίζω ότι υπάρχει στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού». Αυτό που είναι σίγουρο, όμως, συμπλήρωσε, «είναι ότι ο κ. Κέρι θέλει να αναμειχθεί προσωπικά στις προσπάθειες επίλυσής του».  

Ο κ. Κασουλίδης παρουσίασε στη συνάντηση την πρόταση για την Αμμόχωστο και με τη σειρά του ο κ. Κέρι αναμένεται να την συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα με τους κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου όταν θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. 

Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΕΞ οι αμερικανοί αξιωματούχοι «βλέπουν πολύ θετικά την εξέλιξη της συνεργασίας με την Κύπρο σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. 

Όπως επεσήμανε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν τα μέλη του Κογκρέσου στον ρόλο που μπορεί να αναπτύξει η Κύπρος στην περιοχή μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και των κοινών συνόρων που έχει τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

«Χρησιμοποίησα χάρτη για να τους δείξω πώς βρίσκεται η όλη εξέλιξη του φυσικού αερίου, τι είναι αυτό που ισχυρίζεται η Τουρκία που θέλει να κάνει δικό της νόμο για το Δίκαιο της Θάλασσας, εντελώς αυθαίρετα. Και τέλος, τι είναι εκείνο το οποίο βρίσκεται προς το όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα με βάση το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρίες είναι ήδη αναμεμειγμένες και είναι οι πρώτες που έχουν κατορθώσει να εξορύξουν φυσικό αέριο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δηλώσεις του για τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον.