Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ όλης της χώρας ξεκίνησαν τη Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα. Οι πρόεδροι μεταφέρουν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων που η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις την Παρασκευή 17/5 και πενθήμερη από 20 έως 24/5

Η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ καλεί τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργία την Παρασκευή 17/5

 
Η αστυνομική διεύθυνση στήριξης επιτάσσει όλα τα κτίρια, τις υποδομές τις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις διευθύνσεις με το προσωπικό τους
Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ συνεδριάζουν σήμερα το πρωί για να επικυρώσουν την απόφαση για απεργία, μετά το ξεκάθαρο μήνυμα των ψηφοφοριών στις μαζικότατες συνελεύσεις στις κατά τόπους ενώσεις (κατά πληροφορίες η στήριξη της απεργίας φτάνει το 90%). Ενδεικτικά, από τις 20 ΕΛΜΕ της Αττικής, μόνο σε 2 ψήφισαν κατά της απεργίας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μόνο σε 2 ΕΛΜΕ, της Φωκίδας και του Ηρακλείου, δεν αποφασίστηκε απεργία.
 
Σήμερα από τις 12 το μεσημέρι, ισχύει και τυπικά η επιστράτευση των καθηγητών.  Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. έχει προγραμματιστεί πορεία των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με συγκέντρωση στην Αγ. Σοφίας

Κοινό μέτωπο ΟΛΜΕ-ΔΟΕ
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του, ομόφωνα, αποφάσισε:

Συμπόρευση με την ΟΛΜΕ, κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, η οποία ενεργοποιείται άμεσα με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για «σπάσιμο» της επιστράτευσης στην πράξη

Απεργιακή συμπόρευση με την ΟΛΜΕ αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), σε έκτακτη συνεδρίασή του.


Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, «η οποία ενεργοποιείται άμεσα με το κάλεσμα της Ομοσπονδίας των καθηγητών προς τα μέλη της για ‘’σπάσιμο΄΄ της επιστράτευσης στην πράξη».

Η ΔΟΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως «η επίθεση που εξελίσσεται και  προσωρινά δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που σε κάθε περίπτωση την αφορά».

«Η κυβέρνηση των μνημονίων με πρόσχημα την έξοδο της χώρας από την κρίση, φορτώνει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Τρομοκρατεί, απειλεί, στοχοποιεί, επιστρατεύει, όποιον προσπαθεί να αντισταθεί και να ορθώσει ανάστημα στη βαρβαρότητα», τονίζει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «η επίθεση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι δείγμα αναλγησίας και έλλειψης σεβασμού απέναντι σε αυτούς που προετοιμάζουν το μέλλον της γενιάς που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η επιστράτευση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ένα ακόμη δείγμα αυταρχισμού, μια ακόμη επίθεση στο κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια.   Η επίδειξη αλαζονείας, βιαιότητας και πολιτικού ''τσαμπουκά'' απέναντι στους εργαζόμενους, έχει και τα όριά της».
Καταδικάζει την επιστράτευση ο ΔΣΑ

Την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, χωρίς -όπως επισημαίνει- να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του Συντάγματος που απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας, εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) . Σύμφωνα με το άρθρο, επίταξη πρoσωπικών υπηρεσιών επιτρέπεται σε περίπτωση πoλέμoυ ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγoυσας κoινωνικής ανάγκης από θεoμηνία ή ανάγκης πoυ μπoρεί να θέσει σε κίνδυνo τη δημόσια υγεία.


«Σε μία δημοκρατική κοινωνία, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ως ακραία επέμβαση της πολιτικής εξουσίας στην προσωπική ελευθερία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ και μόνο ως ''ultimum refugium'', όταν δηλαδή προκύπτει ότι κανένα λιγότερο επαχθές μέσο δεν είναι πρόσφορο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατά τα ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων καταστάσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ και αφήνοντας σαφέστατη αιχμή και για τη στάση της Δικαιοσύνης, προσθέτει: 

«Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να ευνοούν ή ακόμα και να μεθοδεύουν την επιστροφή στο παρελθόν, όσο κι αν η Δικαιοσύνη επιμένει να ανέχεται την πρωτοφανή δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση που συντελείται σήμερα, πρακτικές που παραπέμπουν ευθέως σε άλλες εποχές αργά ή γρήγορα θα βρουν απέναντί τους ολόκληρο τον ελληνικό λαό».
«Στη Δημοκρατία», καταλήγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Πολλώ δε μάλλον, καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως βάση για τη λήψη και εφαρμογή κυβερνητικών αποφάσεων κατά κατάλυση του Συντάγματος»