Οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών που συνεχίζουν την συνεδρίασή τους υπεραμύνθηκαν των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.
 
Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ έχουν εξουσιοδοτηθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών σε μεγάλη πλειοψηφία να υποστηρίξουν την απόφαση για απεργίες, αν και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επιστράτευση.

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν το κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μην υπακούσουν στην επιστράτευση και να μην παραστούν στις εξετάσεις.

Αρνείται η ΓΣΕΕ για Παρασκευή, επιμένει στην Πέμπτη

Η ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να κηρύξει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων, όπως ζητούσαν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.
 
Από τη νέα ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία περιορίζεται να εκφράσει τη «συμπαράστασή» της προς την ΟΛΜΕ, με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, αλλά και με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται πως η «προληπτική επίταξη» των εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα της Παιδείας, αλλά, αντίθετα, εντείνει τα αδιέξοδα και δημιουργεί εντάσεις, τις οποίες «φορτώνονται» οι χιλιάδες μαθητές, που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
 
Και συμπληρώνει: «Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το έσχατο μέτρο της επίταξης και τον υπουργό Παιδείας να καλέσει σε διάλογο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. H ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, η οποία, αντί για διάλογο, επιδεικνύει εθισμό στο μέτρο των επιτάξεων, έχει προκηρύξει για αύριο (Πέμπτη, 16/5/2013) τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (12.00-15.00) και συλλαλητήριο στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ. Ο διάλογος αποτελεί σημαντικό συστατικό της δημοκρατίας μας και μπορεί να οδηγήσει στο να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Η Παιδεία δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο για συγκρούσεις με “θύματα” τα παιδιά μας».

Προς την ΑΔΕΔΥ στρέφει την πίεση η ΟΛΜΕ

 
Εν τω μεταξύ, επαναδιατύπωση του ερωτήματος για απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα καταθέσει στην ΑΔΕΔΥ η ΟΛΜΕ, ύστερα από ψήφιση σχετικής απόφασης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των προέδρων των ΕΛΜΕ που πραγματοποιείται από το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
 
Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι, υπό το βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθηγητών, που ψήφισε υπέρ της απεργίας, όφειλε η ΟΛΜΕ να επανακαταθέσει το αίτημα στην ΑΔΕΔΥ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΕΛΜΕ ακούγονται φωνές που αμφισβητούν την επιστράτευση, υποστηρίζοντας ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι η τελική απόφαση για το αν θα πάνε ή όχι σε απεργία την στις 17 Μαΐου, θα εξαρτηθεί από τη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ. 
Θα δώσουν κανονικά Πανελλαδικές οι αλλοδαποί μαθητές

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει πως όλοι οι μαθητές, ημεδαποί ή αλλοδαποί θα δώσουν κανονικά πανελλαδικές εξετάσεις, έχοντας μαζί τους μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου.
 
Η ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρει πως “Οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές δύνανται απρόσκοπτα να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.”
 
Η διευκρίνηση του υπουργείου έρχεται μετά από καταγγελία συλλόγων προάσπισης δικαιωμάτων μεταναστών για αποκλεισμό των αλλοδαπών μαθητών από τις Πανελλαδικές εξετάσεις στην περίπτωση που δεν έχουν την άδεια παραμονής βάσει διάταξης του 2010 σύμφωνα με την οποία:
 
“Ο υποψήφιος κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών του πρέπει να έχει μαζί του το διαβατήριο (VISA) ή την άδεια παραμονής, ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη παρουσία του στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που τα δικαιολογητικά δεν κατατίθενται από τον ίδιο τον υποψήφιο, υποβάλλεται από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος βρίσκεται στο εξωτερικό. Όταν ο υποψήφιος είναι στην Ελλάδα και τα δικαιολογητικά του υποβάλλονται με εξουσιοδότηση, κατατίθεται και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου (VISA) ή της άδειας παραμονής για τη νόμιμη παρουσία του υποψηφίου στην Ελλάδα.”